Dragana Rakić

Datum rodjenja: 15. 8. 1973.
Stranka: Demokratska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 15. 8. 1973.
Stranka: Demokratska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođena je 1973. godine u Sremskoj Mitrovici.

Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu (1998), na Katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti. Kako ističe u zvaničnoj biografiji, trenutno je doktorand na istom fakultetu. Oblast naučnog istraživanja joj je kulturna istorija južnog Banata.

Diplomirala je i na Višoj školi za sportske trenere u Beogradu i stekla zvanje – viši košarkaški trener. Bila je aktivna košarkašica i košarkaški trener do 2008. godine.

Zaposlena je u Gradskoj biblioteci u Vršcu. Napominje da je učestvovala na mnogim međunarodnim konferencijama i objavila nekoliko stručnih i naučnih radova na temu kulturne istorije južnog Banata.

Ističe da se učlanila u Demokratsku stranku 2008. godine.

Članica je Opštinskog odbora DS Vršac od 2010, u dva mandata 2012. i 2016. bila odbornica u Skupštini Grada Vršca. Od novembra 2014. je potpredsednica Gradskog odbora DS Vršac.

Izabrana u Glavni odbor DS 2017. Za potpredsednicu DS izabrana je na izbornoj Skupštini DS 2. juna 2018. godine.

Predsednica je Upravnog odbora Fondacije Ljuba Davidović. Predsednica je Resornog odbora stranke za zaštitu životne sredine.

Članica je nadzornog odbora „Centra za prava žena u Vršcu“.

Članica je Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Bibliotekarskog društva Srbije (BDS).

U avgustu 2017. se, „zbog kritika upućenih na račun predsednika države i premijerke što otvaraju robne kuće i vašare, umesto da rešavaju stvarne probleme“, našla „na meti lokalnog portala eVršac koji na njen račun izneo niz seksističkih uvreda“. Dan posle izlaska u javnost povodom uvreda koje koje joj je uputio lokalni portal prebačena je na drugo radno mesto u vršačkoj biblioteci, za koje tvrdi da nisu neophodne kvalifikacije koje ona poseduje.

„Rakić je za N1 rekla da joj je danas na kraju radnog vremena uručen Aneks ugovora o radu u kome se ‘radi uspešnijeg i efikasnijeg’ obavljanja posla premešta sa radnog mesta bibliotekara koji je vodio Zavičajno odeljenje Gradske biblioteke u Vršcu na radno mesto bibliotekara“. (N1, 30. 8. 2017. godine)

 

Foto: Print screen Youtube, DS