Dejan Pavićević

Datum rodjenja: 15. 8. 1979.
Stranka: Demokratska stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 15. 8. 1979.
Stranka: Demokratska stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 15. avgusta 1979. godine u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirani pravnik, a na završnoj godini studija našao se na listi 25 najboljih studenata Beogradskog univerziteta i proveo je devet meseci u Narodnoj skupštini kao stažista Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Radio je kao pravni savetnik u nekoliko nevladinih organizacija i bio sekretar Skupštine opštine Đakovica. Trenutno priprema doktorku disertaciju na Pravnom fakultetu Univerziteta Union pod nazivom „Vladavina prava i tranziciona pravda“.

Pavićević se pitanjem Kosova bavi od 2008. godine, najpre u svojstvu šefa kabineta Ministra za Kosovo i Metohiju, a zatim kao sekretar pregovaračkog tima koji je predvodio Borislav Stefanović. U septembru 2012. Vlada Ivice Dačića odredila ga je za šefa pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine. Tom prilikom Goran Bogdanović, bivši ministar za KiM, izjavio je za ‘Danas’ da je bio „zatečen kada je čuo da je Pavićević, do juče bliski saradnik Stefanovića i član Demokratske stranke, postavljen za glavnog pregovarača“.

Na pitanje kako je kao pripadnik opozicione partije preuzeo ulogu u novoj vladi, Pavićević je izjavio da je to „neka nezvanična biografija“ za koju ne zna „kako se izrodila“. „Nemam stranačku pripadnost, ovo je posao koji je od najvećeg interesa za Srbiju i mora da se odradi profesionalno i bez strančarenja. Prvi put imamo ozbiljan konsenzus i ozbiljnu strategiju kako da probleme rešimo.“

Vlada Srbije imenovala ga je početkom 2013. za oficira za vezu s Prištinom. Kako je ranije nagovešteno, njegov zadatak trebalo bi da bude nadgledanje primene sporazuma dogovorenih u Briselu, a ovaj posao obavljaće u Misiji EU u Prištini, gde je za njega i njegove saradnike obezbeđen odgovarajući prostor.