Branislav Klanšček

Datum rodjenja: 30. 12. 1967.
Mesto:
Datum rodjenja: 30. 12. 1967.
Mesto:

Rođen 1967. godine. 

U radnoj biografiji, podnetoj na konkurs za imenovanje člana Upravnog odbora RTS-a, navodi se da „ima srednju stručnu spremu“ i da je po zanimanju producent. 

„Još devedesetih je ušao u svet televizije, gde je baš na RTS-u, bio angažovan kao asistent režije u dramskom programu, gde je sarađivao sa urednicama Bojanom Andrić i Mirom Otašević. Branislav Klanšček je od 2000. godine do 2012. bio zaposlen u Italijanskom institutu za kulturu, gde je radio na poslovima organizacije i realizacije mnogih kulturnih događaja, izložbi, koncerta koje je Italijanski institut za kulturu predstavljao beogradskoj i srpskoj publici. Direktno je učestvovao u organizaciji Festivala italijanskog filma koji je Italijanski institut za kulturu tradicionalno organizovao sa Jugoslovenskom kinotekom.“

Ističe se da je bio organizator više gostovanja Milanske skale u Beogradu.

„Takođe, Klanšček je organizovao učešće Italijanskog instituta za kulturu na Sajmu knjiga na kojem su predstavljene brojne knjige italijanskih autora domaćoj čitalačkoj lublici. Kao moderator učestvovao je na mnogim tribinama na kojima su gostovalі savremeni italijanski autori. Kao službenik Italijanskog instituta za kulturu bio je predsedavajući Evropske mreže kulturnih centara (EUNIC) u Beogradu 2009. godine“, piše u biografiji. 

Napominje da je od 2012. zaposlen u producentskoj kući „Proart netvork d.o.o“, „gde i danas radu kao producent, gde je realizovao brojne koncerte domaćih i stranih izvođača“.

„Kao autor pesama učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima kao što su Festival u Vrnjačkoj Banji, Zagrebački festival, festival Sunčane skale, Melodije hrvatskog Jadrana, Splitski festival i drugi. Klanšček je i član SOKOJ -a, kao i kolumnista dnevnog lista Danas. Klanšček govori italijanski, engleski i francuski jezik.“ 

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 13. 10. 2020.
admin 8. 3. 2017.

Za člana UO RTS-a, krajem septembra 2020, predložili su ga Predrag Azdejković i Svetislav Goncić. 

„U skladu sa odredbama Javnog konkursa za imenavanje šest članova Upravnog odbora Javne medijske ustanove Radio televizija Srbije“ (RTS), koji je raspisao Savet Regulatornog tela za elektronske medije, Predrag Azdejković, član UO Udruženja novinara Srbije i gej aktivista, i Svetislav Goncić, glumac predlažu za člana Upravnog odbora Javne medijske ustanove Radio televizija Srbije“ (RTS) Branislava Klanščeka, iz Beograda. (…)  Zbog svega navedenog, smatramo da Klanšček ima bogato profesionalno iskuststvo u oblasti produkcije, kulture i medija, te da svojim brojnim kontaktima kako u Srbiji, tako i u inostranstvu može doprineti unapređenju i boljem funkcionisanju Javnog servisa.“ 

Klanšček je bio član pokreta Dosta je bilo.

„Bivši predsednik opštinskog odbora pokreta Dosta je bilo na Vračaru Branislav Klanšček tvrdi da je jedini zakonski zastupnik te liste u beogradskoj opštini i traži od lidera Saše Radulovića da vrati sedam ‘otetih’ mandata. Klanšček tvrdi da je Radulović uz pomoć Demokratske stranke i opštine Savski venac u aprilu falsifikovao izbornu listu i nelegalno je predao opštinskoj izbornoj komisiji Vračar.“ (Tanjug, 30. 6. 2016. godine) 

Iz DJB negirali su Klanščekove navode.

„Branko Klanščak nije izbačen samovoljom Saše Radulovića, već je sam otišao, tačnije pobegao glavom bez obzira kad je trebalo da bude bodovan i kad je shvatio da lobiranju i tajnim dogovorima u Pokretu nema mesta. Branko Klanščak je pobegao od već legendarnog MMS-a i u tome je caka. Ljudi koji vode pokret ‘Dosta je bilo’ uveli su jednu inovativnu metodu rangiranja kandidata za poslanike i opštinske odbornike. Svesni toga da Pokret prvenstveno na svom primeru treba da pokaže kako se uvodi red i transparentnost, napravili su sistem za ravnopravno rangiranje kandidata za poslaničke i odborničke funkcije. Suština metode je da postoji kompjuterski informacioni sistem – baza podataka (MMS), koji na osnovu više bitnih parametara boduje kandidate i određuje poziciju na listi.“ (dostajebilo.rs, 5. 7. 2016. godine) 

Na izborima za Skupštinu grada Beograda 2018. godine bio je kandidat za odbornika na listi „Šta radite bre – Marko Bastać“. Lista je osvojila  0,44 odsto glasova i nije uspela da uđu u gradski parlament. 

Krajem decembra 2019. Skupština Srbije imenovala ga je za člana Nadzornog odbora za praćenje izbornog procesa u 2020. godini. 

„Skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu razmotrio je predlog Vlade i poslaničkih grupa za članove Nadzornog odbora za praćenje izbornog procesa u 2020. godini, navodi se na sajtu Skupštine Srbije. Kako se navodi u objavljenim dokumentima na portalu Skupštine, u Nadzorni odbor imenuje se glumac i v. d. direktora Ustanove kulture ‘Vuk Karadžić’ Svetislav Goncić, producent Branislav Klanšček, naučni savetnik Nikola Žutić, saobraćajni inžinjer Dragan Varagić, politikolog za međunarodne odnose Ivana Radovanović, profesor Branko Rakić, savetnik za pravna pitanja Miodrag Savović, novinar prezenter Ivona Pantelić, profesorka nemačkog jezika Jelena Milenković Orlić i prvak Opere Aleksandar Stamatović. Kako se navodi na sajtu Narodne skupštine, Odbor je potvrdio Predlog odluke o imenovanju članova i uputio ga na usvajanje. Na predlog Vlade izabrani su Branko Rakić, Miodrag Savović, Ivona Pantelić, Jelena Milenković Orlić i Aleksandar Stamatović dok je poslanička grupa Srpske napredne stranke predložila Svetislava Goncića, poslanici Stranke Moderne Srbije Dragana Varagića, poslanici radikala Nikolu Žutića, a poslanički klub LDP–LSV- SDA Sandžaka Branislava Klanščeka.“ (Danas, 11. 12. 2019. godine) 

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je na sednici održanoj 13. jula 2021. izabrao novih šest članova Upravnog odbora RTS, među kojima je i Klanšček. Na konstitutivnoj sednici Upravnog odbora izabran je za predsednika UO RTS-a. 

Foto: Printscreen Youtube/TVStudioB