Boško Obradović

Datum rodjenja: 23. 8. 1976.
Stranka: Srpski pokret "Dveri" | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 23. 8. 1976.
Stranka: Srpski pokret "Dveri" | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1976. godine u selu Vranići kod Čačka.

Završio je čačansku gimnaziju, a potom diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu na katedri za srpsku književnost 2002. godine.

*Obradović: Vučić je ustavorušitelj, mi smo ustavobranitelji

*Obradović: SNS je na polumafijaški način otela vlast u Srbiji

*Neki će da izgube, a Boško će da dobije

Šest godina radio je kao bibliotekar za kulturno-prosvetnu delatnost i odnose sa javnošću Gradske biblioteke u Čačku, a posle toga prelazi na mesto menadžera Srpskog sabora Dveri. Stalno je zaposlen i radi u izdavačkoj kući Catena mundi d.o.o. na mestu urednika izdanja.

Povezan sadržaj

Sa još dvoje studenata pokrenuo je 1999. godine glasilo Dveri srpske, iz kojeg je 2003. formirano udruženje građana Srpski sabor Dveri. Bio je jedan od urednika internet prezentacije www.dverisrpske.com, glavni urednik TV produkcije Dveri srpske, kao i pokretač i menadžer projekata Sabora srpske omladine, Srpske mreže i Svetosavske škole. 

Od 2011. član je Starešinstva GG Dveri – za život Srbije, na čijoj listi je bio kandidat za poslanika na Republičkim izborima 2012, nosilac liste na lokalnim izborima u Čačku, gde se od 2012. godine nalazi kao šef odborničke grupe Dveri za život Čačana, kao najveće opozicione odborničke grupe u Skupštini Grada Čačka.

Za predsednika Srpskog pokreta Dveri izabran je na Osnivačkom saboru u junu 2015. godine.

Povezan sadržaj
Na vanrednim izborima 2014. godine bio je nosilac liste za republički parlament. Lista je ostala ispod cenzusa sa osvojenih 128 hiljada glasova ili 3,58 odsto.

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 24. aprila 2016. Obradović postaje narodni poslanik. Lista Dveri – Demokratska stranka Srbije osvojila je 4,99% odsto glasova ili jedan glas ispod cenzusa.  Nakon što su predstavnici Republičke izborne komisije (RIK) saopštili da je lista Dveri-DSS ispod cenzusa, Obradović je verbalno napao tadašnjeg predsednika RIK Dejana Đurđevića i ostale članove RIK rečima „kako vas nije sramota“ i „da li smete pred narod“. Posle sednice došlo je i do guranja između članova RIK-a i Dveri, a Obradović je optužio vladajuću SNS da je odgovorna za izbornu krađu. 

Na ponovljenim izborima  na 15 biračkih mesta održanim 4. maja 2016. godine, lista je „preskočila“ cenzus i ulazi u parlament sa 13 poslanika. Dveri po prvi put postaju parlamentarna stranka i formiraju poslaničku grupu od sedam poslanika.
 
Tokom protesta „Jedan od pet miliona“, 16. marta 2019, sa grupom demnstranata ušao je u prostorije Radio-televizije Srbije, zahtevajući da se organizatori protesta vanredno uključe u program RTS. „Upozoravam Vučića i Stefanovića da se ne igraju s narodom, a građane pozivam da dođu, večeras ćemo osloboditi RTS. Šta je problem da prime da gostuju organizatori dva minuta u Dnevniku 2, Dnevniku 3“, rekao je Obradović. (N1, 16. 3. 2019. godine) 
 
Zviždanjem u pištaljku, 6. maja 2020, prekinuo je sednicu Skupštine Srbije na kojoj su poslanici razmatrali predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja. Predsednica Skupštine naložila je obezbeđenju da skloni Obradovića iz sale.
 
Dva dana kasnije sa poslanicima Dveri i pristalicama pokreta organizovao je protest ispred ulaza u Skupštinu Srbije.
 
„Narodni poslanici Dveri i njihove pristalice su tokom protesta ispred ulaza u Skupštinu Srbije napali ministre i kolege poslanike. Protest je završen oko 11.20 časova, a lider Dveri Boško Obradović je poručio da je došlo vreme za pobunu i pozvao građane širom Srbije da izađu na ulice u subotu u 19 časova i biciklima, automobilima, motorima formiraju protestne kolone.“ (N1, 8. 5. 2020. godine) 

Odlučio je da 10. maja 2020. stupi u štrajk glađu ispred Skupštine Srbije, nakon što je to učinio Miladin Ševarlić, bivši poslanik Dveri, u tom trenutku samostalni poslanik. Obradović je kazao da to čini „ne samo zbog očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, već i zbog kršenja Ustava, rušenja demokratije i odlaganja izbora“. Uskoro su to isto učinili i poslanici SNS Aleksandar Martinović i Sandra Božić („tužilaštvo i sudstvo ne reaguju na fašističke ispade Boška Obradovića“.

Sutradan su od štrajka odustali Ševarlić i Božić, dan kasnije i Martinović, dok se Obradoviću u štraju glađu 12. maja pridružio poslanik Dveri Ivan Kostić.

“Petog dana štrajka glađu Boška Obradovića, predsednika Srpskog pokreta Dveri, kome se pre tri dana priključio i Ivan Kostić, potpredsednik pokreta, na konferenciji za novinare pročitani su njihovi objedinjeni zahtevi. Kako navode Dveri, da bi se stvorila normalna i demokratska atmosfera u društvu Obradović i Kostić zahtevaju poštovanje Ustava i Rezolucije 1244 po pitanju očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, neselektivan rad tužilaštva i sudova, zaštitu eparhija SPC i pravoslavnih vernika u Crnoj Gori, oslobođenje medija, kao i odlaganje izbora i stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore.” (Danas, 14. 5. 2020. godine)

Obradović i Kostić prekinuli su štrajk glađu 20. maja 2020. Istakli su da su se odlučili da prekinu štrajk na „jedan dostojanstven način, kako su ga i počeli“, ali da misle da su ispunili svoj cilj jer su „ukazali na nedemokratsko stanje u Srbiji“.

Foto: FoNet, Zoran Mrđa