Bogdan Pušić

„Zanimljivo u njegovoj biografiji je da je u MUP-u zaposlen od 1986. godine, odnosno od svoje devetnaeste godine, te da je uporedo sa radom u policiji studirao i Pravni fakultet u Novom Sadu, koji je završio maksimalno brzo, kao najbolji u generaciji sa prosekom 9,36.“ (Nedeljnik, 20. 12. 2012. godine) 

Po dolasku na vlast Srpske napredne stranke 2012. Aleksandar Vučić je kao prvi potpredsednik Vlade kao jedan od prioriteta nove izvršne vlasti postavio borbu protiv korupcije. Tada je šef radne grupe za ispitivanje privatizacija postao Pušić.

Nakon hapšenja vlasnika „Delta Holdinga“ Miroslava Miškovića u decembru 2012. Pušić je u emisiji „Utisak nedelje“ izjavio da je Mišković prilikom hapšenja operativcima Uprave kriminalističke policije rekao da mu je obećano da neće biti uhapšen.

„Ko mu je obećao ja to ne znam. Rekao je operativcima da (potpredsednik Vlade Aleksandar) Vučić može slobodno da otkaže emisiju (gostovanje na RTS-u na dan hapšenja), jer on neće biti uhapšen. Mišković je to rekao u kontekstu da ga (Vučića) treba sprečiti da učestvuje u emisiji’, rekao je Pušić. Izjavio je i da je Mišković na saslušanju rekao da je nekim političarima davao novac, ali da nije pominjao imena. ‘Bio sam dobar kad sam davao novac. Svima sam davao novac, rekao nam je, a na pitanje kome je davao pare, kazao nam je: ‘Reći ću kad dođe vreme’, kazao je Pušić.“ (Tanjug, 16. 12. 2012. godine) 

U aprilu 2013. Pušić je postavljen na mesto zamenika načelnika Uprave kriminalističke policije (UKP). U intervjuu za list „Danas“ izjavio je da su „politički i ekonomski centri moći pokušali makar delimično da osujete policijsku istragu u svim velikim antikorupcijskim predmetima“. 

„Tačno je da sam zadovoljan dosadašnjim rezultatima postignutim u radu Antikorupcijskog tima, čiji sam još uvek glavni koordinator, ali sa aspekta mesta zamenika načelnika UKP-a ubuduće ću se zalagati da taj deo posla obavljaju i redovne službe Kriminalističke policije, čiji je to i zadatak. Tako je trebalo da bude i u prethodnom periodu. Zapravo, formiranje Radne grupe iz više razloga bilo je iznuđeno, tako da smatram da su se sad stvorili svi potrebni preduslovi za jednu kvalitetniju i sveobuhvatniju borbu, ne samo protiv korupcije i organizovanog, nego i svih drugih vidova kriminala. Ako me pitate zašto je formiranje Radne grupe bilo iznuđeno, odgovoriću vam da dosadašnji sistem rada na polju borbe protiv korupcije nije, iz različitih razloga, dao nikakve rezultate, te smo bili prinuđeni da formiramo Antikorupcijski tim i iskoristimo potencijale kojima raspolaže Kriminalistička policija Srbije, da damo prve rezultate, da izvršimo promene starešinskog sastava nekih organizacionih jedinica i ispoštujemo nametnute zahteve Evrope.“ (Danas, 3. 5. 2013. godine) 

U septembru te 2013. podneo je zahtev za razrešenje sa dužnosti zamenika načelnika UKP-a i zatražio da radna grupa ispita sve navode medija o njemu.

„Kako saznajemo, Pušić je zatražio hitno formiranje radne grupe koja bi ispitala tvrdnje lista ‘Kurir’ o aferama i njegovoj umešanosti u navodne zloupotrebe u MUP-u. Pušić, koji je i koordinator Antikorupcijskog tima, proteklih dana je u seriji tekstova u ‘Kuriru’ optuživan za više afera, kao i za selektivnost u istragama o korupciji, što je on demantovao.“ (B92, 26. 9. 2013. godine) 

U molbi za razrešenje, kako je pisao „Blic“, Pušić je naveo da se na taj potez odlučio zbog “medijskog linča kojem je izložen poslednjih mesec dana”.

„Imajući u vidu moje profesionalno opredeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, očuvanje jedinstva kolektiva, profesionalizam i međusobno poverenje, a suočen sa činjenicom da sam u poslednjih 28 dana u medijima okarakterisan kao kriminalac bez prava na adekvatnu institucionalnu zaštitu koju sam svojim radim zaslužio, podnosim ovu molbu – naveo je Pušić u molbi za razrešenje, koju je dostavio svom šefu, načelniku UKP-a Rodoljubu Miloviću. Pušić je naveo da se na ovaj korak odlučio kako bi zaštitio profesionalni ugled srpskog policajca, ali i članove svoje porodice. Zatražio je od Milovića da u sklopu svojih nadležnosti formira radnu grupu koja će proveriti sve navode iznete u medijima.“ (Blic, 27. 9. 2013. godine) 

Milović je tada potvrdio za Blic” da je prihvatio molbu Pušića. 

„Iako sam pre nekoliko dana od Sektora unutrašnje kontrole dobio odgovor u kojem se kaže da nemaju saznanja o elementima krivičnih dela u ponašanju Bogdana Pušića jer bi u suprotnom oni podneli odgovarajuće krivične prijave, odlučio sam da prihvatim molbu – navodi Milović. On ističe da će i pored toga danas predložiti direktoru policije formiranje mešovite radne grupe koja će proveriti sve navodne inkriminisane radnje Bogdana Pušića, ali i rad starešina i načelnika svih službi u okviru UKP. Pušić ostaje kriminalistički policajac, a o njegovim budućim profesionalnim zaduženjima odlučivaće načelnik UKP-a.“ (Blic, 27. 9. 2013. godine) 

Tada prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se proveriti optužbe iznete u medijima protiv Pušića.

„Ja sam sa gospodinom Pušićem imao izvanrednu saradnju. On je radio na teškim predmetima, radio je hrabro, ali ako postoje optužbe (protiv njega) onda ih treba proveriti. On će biti ili čist i moći će da se vrati i nastavi svoj posao ili će se pokazati da su optužbe bile tačne“, rekao je Vučić. (Beta, 27. 9. 2013. godine) 

I nedeljnik „Vreme“ pisao je o ostavci Pušića.  

„U nizu ‘Kurirovih’ optužbi da je Pušić navodno činio raznovrsne zloupotrebe svoje visoke policijske dužnosti, našla se i ona da je ‘štitio pajtićevce’ u Vojvodini, sprečavao njihovo procesuiranje i obaveštavao ih o opasnostima koje im prete – sve zbog toga što je njegova supruga kadar DS-a u Novom Sadu i što joj je obećano da će biti izabrana za pokrajinskog javnog pravobranioca. Navodno je Aleksandar Vučić, koordinator svih policijskih službi u Srbiji, povodom te ostavke rekao da će se sve optužbe ispitati, pa ukoliko se ništa ne nađe, Pušić može da nastavi posao. Jedino se ne mora ispitivati da je Pušićeva supruga Gordana Pušić izabrana na spomenutu visoku pokrajinsku funkciju pravobranioca. To je učinjeno upravo na sednici Skupštine Vojvodine od 26. septembra, onoj kada su Đilas i Pajtić protestovali zbog hapšenja Novakovića. Gordana Pušić je doista bila u novosadskoj ekipi DS-a, a između ostalog, bila je i savetnica direktora Fonda za kapitalna ulaganja (Fonda čiji se krediti, izgleda, policijski istražuju već duže vreme).“ (Vreme, 3. 10. 2013. godine) 

Po dolasku Aleksandra Vulina na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova, Pušić je krajem 2020. postavljen za načelnika Uprave kriminalističke policije. 

„Govoreći o kadrovskim primenama u MUP-u Srbije, ministar Aleksandar Vulin je ukazao da se tim stalno formira i da to nije nikakva čistka. ‘Svaki ministar dovodi ljude sa kojima misli da može da radi bolje i u koje ima poverenja. Ne zato što misli da su oni pre njega loše radili, već je prirodno da dovodi ljude za koje misli da će bolje raditi’, izjavio je Vulin. On je istakao da su novopostavljeni načelnici, kao što su šef Uprave kriminalističke policije Bogdan Pušić i načelnik beogradske policije Veselin Milić, ljudi u koje ima poverenja i koji su već ostvarili rezultate i stvari pomerili na bolje.“ (Politika, 23. 12. 2020. godine) 

Početkom februara 2021. Pušić je u emisiji „Hit tvit“ na TV Pink izjavio je da su obaveštajni podaci ukazivali na mogućnost  izvršenja atentata 27. januara kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrivao spomenik Stefanu Nemanji.

„Preko 850 specijalaca bilo je raspoređeno na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji kako bi se obezbedio predsednik, jer su obaveštajni podaci ukazivali da će se pokušati izvršiti atentat“. (Tanjug, 7. 2. 2021. godine) 

On je tada kazao i da se sumnja da je kriminalna grupa Veljka Belivuka bila povezana sa pojedincima iz vlasti i naglasio da se vrše provere o njihovim vezama.

“Ne postoji organizovana kriminalna grupa koja nije imala veze sa ljudima u vlasti, pa tako i ova. Uporedo sa proverama svih njihovih aktivnosti, rade se detaljne provere njihove povezanosti sa predstavnicima vlasti” rekao je Pušić. (Nova.rs, 7. 2. 2021. godine) 

U emisiji su prikazani ekskluzivni audio snimci razgovora članova ove grupe, kao i video snimci sa kamera za koje nije sigurno jesu li policijske ili sigurnosne.

„Sinoć su u emisiji Hit Tvit na TV Pink o slučaju hapšenja vođe navijačke grupe ‘Principi’ Veljka Belivuka i njegove grupe diskutovali analitičar Božidar Spasić, čest sagovornik provladinih tabloida, načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Bogdan Pušić i urednik Informera Dragan J. Vučićević. I dok je Pušić više ćutao nego što je govorio, Vučićević i Spasić su vodili glavnu reč, analizirali prikazane snimke i iznosili informacije iz istrage. Načelnik UKP-a je uglavnom klimao glavom, a čak mu je u jednom trenutku Božidar Spasić polutiho sugerisao šta sledeće da kaže. (…) ‘Sad je možda prilika da kažeš ovo, koliko ti fali ljudi’, rekao je, a glavni čovek kriminalističke policije mu odgovorio tiho: ‘Da, da, pa može. Ili ćemo na kraju to?’ ‘Kaži sad’, odlučio je Spasić, da bi ubrzo potom Pušić počeo da nabraja imena desetak muškaraca, uglavnom mladih, koji su nestali ‘pod nerazjašnjenim okolnostima’ od 2019. godine do danas. Zamolio je gledaoce koji imaju neku informaciju o njima da se jave policiji.“ (Raskrikavanje, 8. 2. 2021. godine) 

Foto: Printscreen Youtube/RTV Pink