Početna Akteri Mladen Šarčević

Mladen Šarčević

Zanimanje: menadžer
Obrazovanje: diplomirani geolog
Stranka: vanstranačka ličnost
Mesto: Beograd
Datum rođenja: 22.01.1957.
Biografija
Milan Šarčević rođen je 1957. godine u Zemunu.

U Beogradu je završio osnovnu školu, XII beogradsku gimnaziju i Prirodno-matematički fakultet - odsek geografija. Studije završava za tri godine, što mu je, zbog visokog proseka, odobrilo Naučno-nastavno veće, stoji u zvaničnoj biografiji koja je predata Narodnoj skupštini. Postdiplomske studije završava na Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu – smer zaštita životne sredine. 

Trenutno rukovodi sistemom obrazovnog centra "Ruđer Bošković" u Beogradu, čiji je osnivač, a radi na poziciji generalnog menadžera. Pored toga, osnivač je i više privatnih škola, kako u Srbiji, tako i u regionu.

Od 1979. godine radi kao profesor geografije u više osnovnih i srednjih škola u Beogradu. Na početku karijere, sa 33 godine postaje direktor OŠ "Nikola Tesla" u Rakovici i rukovodi stručnim aktivima direktora škola u Beogradu.

Bio je član matičnih komisija za osnivanje OŠ "Branko Ćopić" i XV beogradske gimnazije. Osnovao je i prvu privatnu gimnaziju "Milutin Milanković", a zatim i prvu privatnu ekonomsku školu "Dr Kosta Cukić". Osnivač je i prve privatne gimnazije "Luča" u Podgorici.

Bio je i u timu koji je pre 15 godina osnovao Centar za talente, stoji u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić predložio ga je za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 2016, ali je na istoj funkciji ostao i nakon rekonstrukcije Vlade 2017. godine, kada je dotadašnji premijer Aleksandar Vučić preuzeo funkciju predsednika države.

Nakon gostovanja na RTS-u, povodom vršnjačkog nasilja, kada je izjavio da nekoj deci na čelu piše "tuci me", izazvao je oštre kritike u javnosti.

Nedugo nakon toga, oglasila su se i brojna udruženja koja se bave zaštitom LGBT prava, jer je rekao da će biti kažnjen svaki prosvetni radnik koji "podstrekuje homoseksualizam i uči decu da su bespolna bića".

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Mladen Šarčević ima vlasnički udeo od 20 odsto u gimnaziji "Ruđer Bošković" sa domom učenika (vrednost tog udela iznosi 200.000 evra), 50 odsto vlasništva OŠ "Ruđer Bošković" (takođe 200.000 evra), kao i 50 odsto vlasništva Predškolske ustanove "Ruđer Bošković" (vrednost 5.000 evra).

Tokom skupštinske rasprave prilikom predstavljanja ekspozea 2016, u javnost je izašao podatak - koji nije demantovan - da je sin tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića pohađao gimnaziju "Ruđer Bošković".