Početna Akteri Miodrag Stojković

Miodrag Stojković

Zanimanje: redovni profesor
Obrazovanje: doktor medicinskih nauka
Stranka: Demokratska stranka
Mesto: Leskovac
Datum rođenja: 05.07.1964.
Biografija
Rođen je 5. jula 1964. godine u Leskovcu. 

U Leskovcu je završio osnovnu i srednju medicinsku školu. U Beogradu je završio Veterinarski fakultet 1990. godine i počeo da radi u farmaceutskoj fabrici „Zdravlje” u institutu za istraživanje, odakle je 1991. godine otišao u Hamburg. Tamo je do 1993. radio kao medicinski tehničar, a zatim otišao u Minhen gde je paralelno radio na nostrifikaciji diplome i postdiplomskim studijama na Veterinarskom fakultetu pri univerzitetu „Ludvig – Maksimilijan”. Doktorirao je 1996. iz oblasti embriologije i biotehnologije, od 1997. jedan je od prvih naučnika u Evropi koji zajedno sa prof. Ekhardom Volfom i dr. Valerijem Zakhartčenkom počinje intenzivno da se bavi kloniranjem domaćih životinja. 

U maju 2005. godine dr Stojković je, zajedno sa svojim timom, klonirao ljudski embrion u terapeutske svrhe i tako postao prvi naučnik u istoriji kome je to pošlo za rukom. 

Šef je Katedre za humanu genetiku na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Osnivač je specijalne bolnice za lečenje steriliteta “Spebo MEDICAL” u Leskovcu. 

Bio je Narodni poslanik ispred Demokratske stranke od 2012. do 2014. godine.  

Stojković je počasni građanin grada Leskovca i dobitnik Sretenjskog ordena. 

Govori nemački i engleski jezik. 
Najčitanije