Početna Akteri Alisa Marić

Alisa Marić

Zanimanje: vanredna profesorka
Obrazovanje: doktor ekonomskih nauka
Stranka: vanstranačka ličnost
Mesto: Beograd
Datum rođenja: 10.01.1970.
Biografija
Rođena je 1970. godine u Njujorku, u SAD, gde je njen otac tada radio pri Ujedinjenim nacijama.

Završila je Matematičku gimnaziju u Beogradu, diplomirala i doktorirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Najbolja je srpska šahistkinja. U porodici matematičara, oca Nebojše, fakultetskog profesora, i majke Živane, srednjoškolskog profesora, Alisa i njena sestra bliznakinja Mirjana naučile su da igraju šah sa svega četiri godine. Šahovsku karijeru započela je kao vunderkind, a prvu turnirsku pobedu zabeležila je u devetoj godini. Bila je najmlađi šahovski majstor uopšte. Sa 15 godina postala je juniorski viceprvak sveta u kategoriji do 20 godina, a godinu kasnije i seniorski prvak tadašnje Jugoslavije i vođa nacionalnog tima. Bila je treća na svetu u seniorskoj konkurenciji 1990. i 1991. godine. U Nju Delhiju je 2000. godine ponovo zauzela treću poziciju na svetu.

Prof. dr Alisa Marić predaje Marketing na Fakultetu za kulturu i medije Univerzitet Džon Nezbit
(bivšeg Megatrend univerziteta). Koautor je studentskog udžbenika "Principi marketinga".

U Vladi Srbije obavljala je funkciju ministarke omladine i sporta od 2012. godine. Zamenjena je u procesu rekonstrukcije Vlade, u avgustu 2013. godine.

Nije članica nijedne stranke, ali je po izboru na ministarsku funkciju izjavila: "Do sada nisam bila član nijedne stranke, najviše mi je odgovarao taj status vanstranačke ličnosti. Ali sada razmišljam o tome - bila je iskrena Marićeva, koja je dodala da planira da se učlani u SNS." (Press, 26.7.2012. godine)