Početna Akteri Verica Kalanović

Verica Kalanović

Zanimanje: direktorka
Obrazovanje: magistar tehnologije
Stranka: Ujedinjeni regioni Srbije
Funkcija u stranci: potpredsednik
Mesto: Beograd
Datum rođenja: 19.07.1954.
Biografija
Rođena je 1954. u Trsteniku. 

Diplomirala je 1977. na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, a tri godine kasnije i magistrirala. Radila je od 1980. do 1993. godine u Fabrici zaptivki "Prva petoletka" u Trsteniku, a od 1993. do 2003. godine bila profesorka u Višoj tehničkoj školi u tom gradu. 

U periodu 2000-2001. bila je članica Izvršnog odbora SO Trstenik, a od 2003. do 2006. bila je šefica poslaničke grupe G17 plus i predsednica Odbora za unutrašnje ekonomske odnose i finansije u Skupštini Državne zajednice SCG. Važi za osobu od poverenja predsednika stranke G17 plus Mlađana Dinkića i zovu je "ženski Dinkić", što njoj, kako kaže, imponuje. Mediji su pisali da je na jesen 2006. godine bila kolateralna šteta u sukobu dvojice lidera stanke, kada ju je tadašnji predsednik stranke Miroljub Labus suspendovao sa mesta predsednice Izvršnog odbora G17 plus. Potpredsednica je stranke G17 plus od maja 2007. godine. 

Za državnu sekretarku u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja izabrana je 2007. godine i tu funkciju obavljala je do jula 2008. godine kada je imenovana za ministarku za Nacionalni investicioni plan. Kada je u februaru 2011. godine predsednik Vlade Mirko Cvetković pokrenuo postupak za smenu predsednika G17 plus Mlađana Dinkića sa mesta ministra ekonomije, Verica Kalanović je takođe podnela ostavku na mesto ministarke za nacionalni investicioni plan. Kalanović je objasnila da je ostavka lični moralni čin: "Nisam mogla da nastavim da sedim u Vladi koja je na takav način smenila lidera moje stranke, sa kojim delim ideale i koji nije uradio ništa loše osim što je javno rekao istinu, umesto da je povlači po kuloarima" (Blic, 15. 2. 2011. godine). Vrlo brzo, tačnije već početkom marta 2011, počela je da obavlja funkciju potpredsednice Vlade zadužene za privredu.

U Vladi Srbije formiranoj u leto 2012. godine obavljala je funkciju ministarke regionalnog razvoja i lokalne samouprave. Na toj funkciji bila je do septembra 2013, kada Ujedinjeni regioni Srbije, nakon rekonstrukcije Vlade, više nisu bio deo izvršne vlasti.

Bila je potpredsednica Ujedinjenih regiona Srbije. Kada je Mlađan Dinkić nakon izbornog poraza na parlamentarnim izborima 2014. podneo ostavku na mesto predsednika URS, odlučeno je da stranku, do izbora novog predsednika vode Verica Kalanović i Veroljub Stevanović.

U junu 2014. bila je jedna od potpisnica inicijative za osnivanje Narodne stranke Srbije

“Potpisala sam inicijativu za osnivanje Narodne stranke Srbije, jer verujem u ljude koji su u inicijativnom odboru. Tu ima dosta ljudi iz URS, bivših poslanika iz drugih partija, ali i sasvim novih imena na političkoj sceni.“

Od polovine oktobra 2014. direktorka je u “Luci Beograd”, tačnije jednog zavisnog preduzeća u Luci -  Slobodne zone Beograd.


Najčitanije