Proglašena zbirna izborna lista dovodi u pitanje legitimitet izbornog procesa

Falsifikovanje više od 15.000 izjava građana na sedam od 30 podnetih izbornih lista, kao i proglašenje zbirne izborne liste na kojoj je partija koja je podnela falsifikovane izjave, dovodi u pitanje legalnost i legitimnost izbornog procesa.
CRTA posmatračka misija "Građani na straži" pozdravlja odluku Republičke izborne komisije (RIK) da ne proglasi šest izbornih lista za koje je utvrđeno da su podnele određeni broj falsifikovanih izjava građana. Liste na kojima su se našli falsifikovani potpisi su:            

Mađarski pokret - Za promene! - DZVM   
6. Oktobar - Za sve nas 
Republikanska stranka - Nikola Sandulović 
Jedinstvena ruska stranka - Zoran Marić 
To smo mi - Prirodni Pokret - Vladimir Zaharijev
Tolerancija 
Romska stranka - Bunjevci građani Srbije 

Međutim, na zbirnoj izbornoj listi za parlamentarne izbore na kojoj će birači 24. aprila zaokruživati listu kojoj daju glas da ih predstavlja u Narodnoj skupštini naći će se i Republikanska stranka, za koju je utvrđeno da je podnela oko 900 falsifikovanih izjava građana. Podsećamo da je RIK, tek nakon što je proglasio ovu izbornu listu, utvrdio da postoje falsifikovane izjave građana. 

CRTA posmatračka misija "Građani na straži" smatra da je RIK trebalo da ostane dosledan stavu da nijedna izborna lista koja je priložila falsifikovane izjave građana ne može učestvovati na izborima uključujući i Republikansku stranku. Smatramo da je RIK trebalo da u slučaju Republikanske stranke iskoristi vanredni pravni lek i poništi rešenja o proglašenju izborne liste, a da ostavi eventualno Upravnom sudu da u drugostepenom postupku reši ovaj slučaj.

CRTA posmatračka misija "Građani na straži" izražava zabrinutost što predlog o poništavanju izborne liste Republikanske stranke nije došao ni od jednog člana stalnog ili proširenog sastava RIK-a.

Pored svega, CRTA posmatračka misija "Građani na straži“ ukazuje na potrebu što efikasnije i brže reakcije nadležnih institucija u pogledu rasvetljavanja svih okolnosti koje se odnose na masovno falsifikovanje izjava podrške birača i što hitnijeg pronalaženja odgovornih lica. 

*
Pogledajte status svih do sada predatih listi. (Kliknuti za uvećanje)