Umesto šest, sada 35 miliona za školski sport

Gradski menadžer o ulaganju u školski sport u Beogradu (Tanjug, 13. februar 2018. godine
„Budžet za organizaciju školskih takmičenja je sa šest miliona dinara, koliki je bio pre četiri godine, povećan ove godine na 35 miliona dinara. To je mnogo više, ali još nije dovoljno“
Tokom posete OŠ “Vuk Karadžić“ u Beogradu, gradski menadžer Goran Vesić govorio je o važnosti ulaganja u školski rekreativni sport. Tom prilikom je izjavio je da su sredstva kojima sadašnja gradska vlast finansira školska takmičenja znatno veća nego ranije. Naglasio je da je budžet za organizaciju takvih turnira pre četiri godine iznosio šest, a sada 35 miliona dinara.
Prema podacima dobijenim od Sekretarijata za sport i omladinu vidimo da je za realizaciju programa “Sistema školskih sportskih takmičenja na nivou grada Beograda“ u 2018. godini izdvojeno 26, a za projekat “Mini mini sport“  još 10 miliona dinara. Ukupno je, dakle, za ovu namenu predviđeno 36 miliona dinara. I tu je Vesić u pravu, ako ne računamo da je pogrešio za milion na svoju štetu. 
A da vidimo kako su stvari stajale pre četiri godine.

„U 2014. godini za školska takmičenja na opštinskom nivou utrošeno je 4.883.592, a na gradskom 7.854.050 dinara. Ukupno obezbeđena sredstva u 2014. godini iznose 12.736.642,00 dinara“, piše u odgovoru koji je Istinomer dobio od Sekeratraijata za sport i omladinu.

Dakle, jeste tačno da se sada više ulaže u školski sport nego pre četiri godine, ali ne onoliko koliko Vesić kaže, jer je prepolovio sumu koja je 2014. godine potrošena za ovu namenu – umesto šest miliona, kako je rekao, izdvojeno je gotovo 13.

*

Budžet grada za organizaciju sportskih školskih takmičenja u milionima dinara po godinama (Izvor: Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda)

Postoji još jedan zanimljiv podatak. Naime, gradski menadžer je propustio da kaže da su 2014. godine, od kada on menadžeriše gradom, sredstva za organizaciju sportskih takmičenja u školama drastično smanjena u odnosu na prethodnu, 2013. godinu, kada je izdvojeno oko 18 miliona dinara (videti grafik iznad).

„Ukupno obezbeđena sredstva za realizaciju ‘Sistema škoslkih takmičenja’ u 2013. godini iznose 18.245.024,00 dinara“, rekli su nam u gradskoj upravi.

Da sumiramo: Tačno je da su ulaganja u školski sport sada veća nego 2014, kao i da je ove godine za organizaciju sportskih takmičenja obezbeđeno 35, odnosno 36 miliona dinara. Vesić je, međutim, umanjio brojku od pre četiri godine za polovinu, rekavši da je tada izdvojeno šest umesto gotovo 13 miliona dinara, zbog čega za ovu izjavu dobija ocenu “poluistina”.

Naslovna fotografija: FoNet/Beoinfo