Početna Izjave Istinitost Do aprila rast turista u Beogradu 16 odsto
Aleksandar Vučić

Predsednik države o sadašnjem i budućem uticaju Beograda na vodi na broj turista.

Do aprila rast turista u Beogradu 16 odsto

„Mi sada imamo rast od 16 odsto u Beogradu do aprila meseca, a u maju je još veći porast. Ići ćemo na 20 odsto povećanja broja turista u Beogradu, godinu na godinu. Imaćemo ga (rast) i za 70 i 80 odsto, kada taj deo bude bio izgrađen, jer će on da izgleda, otprilike, kao Moscow city, kao taj deo moderni.“

"Ćirilica", TV Happy, 10. jul 2017. godine

Komentar Istinomera

Govoreći o raznim temama u dvoipočasovnoj emisiji „Ćirilica“ emitovanoj na TV Happy u ponedeljak, 10. jula, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se osvrnuo i na uspehe koje Beograd beleži u turizmu. Vučić je ustvrdio da je savsko šetalište, pored Beograda na vodi „najlepša promenada, najlepše šetalište u ovom delu Evrope“, te da će postojeće dve zgrade, uz novi toranj „doneti novu vrednost, doneće nam tri puta više turista nego što je danas“.


I dok je ovu najavu o trostruko većem broju turista Vučić sam demantovao nakon svega dve rečenice („Imaćemo ga [rast] i za 70 i 80 odsto, kada taj deo bude izgrađen, jer će on da izgleda, otprilike, kao Moscow city, kao taj deo moderni.“), predsednik Srbije je pomenuo i neke konkretne brojke.


Tako, prema Vučićevim rečima, „mi sada imamo rast od 16 odsto u Beogradu do aprila meseca, a u maju je još veći porast“, pa u produžetku navodi da se očekuje i „20 odsto povećanja turista u Beogradu“.


Međutim, ova jedina konkretna brojka (16 odsto do aprila) je unekoliko zbunjujuća, jer nije jasno njeno poreklo.


U saopštenju Republičkog zavoda za statistiku od 31. maja („Turistički promet – april 2017“), Grad Beograd je imao oko 88 hiljada turista u aprilu ove godine, što u odnosu na april 2016. iznosi povećanje od 18,3 odsto – dakle, više od Vučićevih 16 odsto, te je nejasno zašto se nije pohvalio ovom, višom brojkom.


Ni kada se pogledaju zbirni podaci od januara do aprila 2017. u odnosu na isti period prethodne godine, opet ne dolazimo do 16 odsto. Razlika je u tome što rast dolazaka turista u Grad Beograd u prva četiri meseca iznosi 11,9 odsto u odnosu na 2016, dakle, manji je od  Vučićevih 16 odsto.


Ni podaci o broju noćenja u ovom periodu ne uklapaju se u Vučićeve podatke. Tako, od januara do aprila 2017. broj noćenja je porastao za 13,4 odsto u odnosu na isti period 2016, a samo u aprilu 2017. taj broj je za 28,6 odsto viši nego tokom četvrtog meseca 2016. godine (nešto iznad 193 hiljade noćenja).


Početkom jula stigli su podaci i iz Sekretarijata za upravu Grada Beograda (sektor statistike) za maj, koji su objavljeni na sajtu Turističke organizacije Beograda (TOB). Prema ovome, u Beogradu je u maju bilo nešto više od 102 hiljade turista, što je za 18 odsto više nego u maju 2016, dok je broj noćenja u maju ove godine bio za 26 odsto veći nego u maju 2016.

Opet, ako pogledamo ukupan broj turista od početka godine do kraja maja, taj broj je uvećan za 14 odsto u odnosu na period januar-maj 2016, a broj noćenja je porastao za 17 odsto.


Prema tome, nijedan od ovih podataka nema veze sa podatkom kojeg je izneo Aleksandar Vučić u „Ćirilici“. Ono što je neobično jeste da je Vučić mogao da iskoristi zvaničan podatak o rastu broja turista u Beogradu u aprilu 2017, koji je veći od onog kojim se on pohvalio. Ovo se, možda, može objasniti Vučićevim „priznanjem“, da je morao u avionu da se sprema za emisiju. Priprema nije bila dobra, pa predsedniku Srbije dajemo ocenu „neistina“.  


(Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković)Pitajte Istinomer
Šta je Ministarstvo zdravlja uradilo po pitanju blokiranih računa zdravstvenih ustanova?
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dana 26. maja 2017. blokirane račune je imala 21 zdravstvena ustanova, dok je u septembru 2016. u blokadi bilo njih 19. Sam iznos blokada od septembra 2016. do kraja maja 2017. godine porastao je za skoro 540 miliona dinara.