Početna Izjave Istinitost Do aprila rast turista u Beogradu 16 odsto
Aleksandar Vučić

Predsednik države o sadašnjem i budućem uticaju Beograda na vodi na broj turista.

Do aprila rast turista u Beogradu 16 odsto

„Mi sada imamo rast od 16 odsto u Beogradu do aprila meseca, a u maju je još veći porast. Ići ćemo na 20 odsto povećanja broja turista u Beogradu, godinu na godinu. Imaćemo ga (rast) i za 70 i 80 odsto, kada taj deo bude bio izgrađen, jer će on da izgleda, otprilike, kao Moscow city, kao taj deo moderni.“

"Ćirilica", TV Happy, 10. jul 2017. godine

Komentar Istinomera

Govoreći o raznim temama u dvoipočasovnoj emisiji „Ćirilica“ emitovanoj na TV Happy u ponedeljak, 10. jula, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se osvrnuo i na uspehe koje Beograd beleži u turizmu. Vučić je ustvrdio da je savsko šetalište, pored Beograda na vodi „najlepša promenada, najlepše šetalište u ovom delu Evrope“, te da će postojeće dve zgrade, uz novi toranj „doneti novu vrednost, doneće nam tri puta više turista nego što je danas“.


I dok je ovu najavu o trostruko većem broju turista Vučić sam demantovao nakon svega dve rečenice („Imaćemo ga [rast] i za 70 i 80 odsto, kada taj deo bude izgrađen, jer će on da izgleda, otprilike, kao Moscow city, kao taj deo moderni.“), predsednik Srbije je pomenuo i neke konkretne brojke.


Tako, prema Vučićevim rečima, „mi sada imamo rast od 16 odsto u Beogradu do aprila meseca, a u maju je još veći porast“, pa u produžetku navodi da se očekuje i „20 odsto povećanja turista u Beogradu“.


Međutim, ova jedina konkretna brojka (16 odsto do aprila) je unekoliko zbunjujuća, jer nije jasno njeno poreklo.


U saopštenju Republičkog zavoda za statistiku od 31. maja („Turistički promet – april 2017“), Grad Beograd je imao oko 88 hiljada turista u aprilu ove godine, što u odnosu na april 2016. iznosi povećanje od 18,3 odsto – dakle, više od Vučićevih 16 odsto, te je nejasno zašto se nije pohvalio ovom, višom brojkom.


Ni kada se pogledaju zbirni podaci od januara do aprila 2017. u odnosu na isti period prethodne godine, opet ne dolazimo do 16 odsto. Razlika je u tome što rast dolazaka turista u Grad Beograd u prva četiri meseca iznosi 11,9 odsto u odnosu na 2016, dakle, manji je od  Vučićevih 16 odsto.


Ni podaci o broju noćenja u ovom periodu ne uklapaju se u Vučićeve podatke. Tako, od januara do aprila 2017. broj noćenja je porastao za 13,4 odsto u odnosu na isti period 2016, a samo u aprilu 2017. taj broj je za 28,6 odsto viši nego tokom četvrtog meseca 2016. godine (nešto iznad 193 hiljade noćenja).


Početkom jula stigli su podaci i iz Sekretarijata za upravu Grada Beograda (sektor statistike) za maj, koji su objavljeni na sajtu Turističke organizacije Beograda (TOB). Prema ovome, u Beogradu je u maju bilo nešto više od 102 hiljade turista, što je za 18 odsto više nego u maju 2016, dok je broj noćenja u maju ove godine bio za 26 odsto veći nego u maju 2016.

Opet, ako pogledamo ukupan broj turista od početka godine do kraja maja, taj broj je uvećan za 14 odsto u odnosu na period januar-maj 2016, a broj noćenja je porastao za 17 odsto.


Prema tome, nijedan od ovih podataka nema veze sa podatkom kojeg je izneo Aleksandar Vučić u „Ćirilici“. Ono što je neobično jeste da je Vučić mogao da iskoristi zvaničan podatak o rastu broja turista u Beogradu u aprilu 2017, koji je veći od onog kojim se on pohvalio. Ovo se, možda, može objasniti Vučićevim „priznanjem“, da je morao u avionu da se sprema za emisiju. Priprema nije bila dobra, pa predsedniku Srbije dajemo ocenu „neistina“.  


(Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković)