Početna Izjave Obećanja Otvaramo Klinički centar u Nišu do kraja marta
Aleksandar Vučić

Predsednik Vlade Srbije o roku za otvaranje novog kliničkog centra u Nišu.

Otvaramo Klinički centar u Nišu do kraja marta

“Novi Klinički centar (u Nišu) ćemo da otvorimo do kraja marta.”

Tanjug, 14. 10. 2016.

Komentar Istinomera

Sredinom prošlog oktobra Vlada se na nekoliko dana preselila u Niš, a premijer i njegovi ministri obilazili su okolna mesta, razgovarali sa lokalnim zvaničnicima i građanima i dosta toga obećali, o čemu je Istinomer pisao ovde i ovde. Predsednik Vlade Aleksandar Vučić obišao je tada i Klinički centar u Nišu i rekao da taj grad ima najbolju kardiovaskularnu hirurgiju, ne samo u Srbiji, već u ovom delu Evrope. Klinički centar je uporedio sa klinikom Mejo u Americi, a otvaranje nove zgrade najavio za 31. mart 2017. godine.

RTS, 14. 10. 2016.
“Niš će tako biti sa Kliničkim centrom i kardiovaskularnom klinikom apsolutni centar i nešto ubedljivo najbolje u zemlji, dramatično ispred Beograda. Srećan sam što ljudi sa juga i jugoistoka imaju ovakvu klinku, a Klinički centar će biti sigurno najmoderniji u ovom delu Evrope", rekao je Vučić.
Nekoliko meseci kasnije, u kampanji pred predsedničke izbore, Vučić je najmanje dva puta izjavio da će Klinički centar u Nišu biti otvoren za nekoliko dana: “Za neki dan ćemo da otvorimo Klinički centar u Nišu.” (Ćirilica, 13. 3. 2017)

Međutim, kao što je poznato Klinički centar nije otvoren u kampanji, a ni u danima posle izbora. Istinomer je uputio nekoliko pitanja na adrese predsednika Vlade, Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Niš. Pitali smo zbog čega se kasni sa otvaranjem, iako je više puta najavljivano da će nova zgrada biti otvorena 31. marta, zatim dokle se stiglo sa radovima, kada se očekuje zavreštak, kao i kada će klinički centar biti u potpunosti opremljen i početi da radi punim kapacitetom.

Odgovor smo dobili jedino iz Niša, od direktora Kliničkog centra Niš Zorana Radovanovića, koji kaže da nije bilo probijanja rokova i da bi prve pacijente trebalo očekivati početkom leta, nakon što bude montirana oprema i izdata upotrebna dozvola.
“Grubi građevinski radovi na objektu su završeni i rade se neophodna i potrebna sređivanja pojedinih delova novog KC Niš. Nije bilo moguće po svim propisima uraditi npr. sve prostore za tešku opremu, npr. prostore za magnetnu rezonancu, dva multislajsna skenera, 3 angio sale, 3 velika rendgen aparata itd, zato što svaki ponuđač opreme ima vrlo specijalne i specifične zahteve za instalaciju ovih aparata. Istog trenutka (pre par dana) kada je potpisan ugovor za opremu i kada smo saznali ko je proivođač sve ''teške'' opreme i nakon njihovog obilaska gradilišta krenulo se i sa finalizacijom tog dela”, navodi se u odgovoru.
Radovanović objašnjava da u naredna dva meseca sledi montiranje takozvane teške i druge opreme, a da će preseljenje tri zgrade biti organizovano u roku od 15 dana po dobijanju neophodnih dozvola, što bi trebalo da se dogodi početkom leta.


*

Podsećamo da je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar u martu 2016. najavio da će novi klinički centar biti otvoren do kraja 2016. Takođe, prilikom posete Nišu Lončar je izjavio da više nema lista čekanja za zračenje, o čemu je Istinomer, takođe, pisao.


Ne treba zaboraviti ni da je Srbija od Evropske investicione banke dobila kredit od 200 miliona evra za rekonstrukciju četiri klinička centra, uključujući ovaj u Nišu, još 2006. godine. Ugovor o kreditu ratifikovan je u Skupštini Srbije dve godine kasnije, a prema ugovoru, rok za završetak radova bio je kraj 2010. godine.

U vreme predizborne kampanje pred vanredne parlamentarne izbore 2008, zbog čega se, između ostalog, kasnilo sa ratifikacijom ugovora o kreditu, tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević cenio je da će rekonstrukcija kliničkih centara – uz kašnjenje - biti gotova 2012.

Vreme, 20. 3. 2008.
"Umesto 2011. kako je predviđeno, projekat bi mogao biti završen 2012. godine… Klinički centri će do završetka rekonstrukcije funkcionisati dobro, ali će posle 2011. odnosno 2012. to biti dobro opremljeni, moderni evropski zdravstveni centri koji će još više nego danas funkcionisati po postulatima moderne medicine", rekao je Milosavljević.
Međutim, ne samo da radovi nisu završeni 2012, već u to vreme nisu ni počeli. Izgradnja Kliničkog centra u Nišu počela je u oktobru 2013, kada je kamen temeljac postavila ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Aneks ugovora za kredit EIB potpisan 2015, čime je rok za završetak svih radova na četiri klinička centra pomeren za kraj 2019. godine.


Očigledno je reč o kapitalnom projektu, koji testira organizacione i graditeljske granice ne samo političkih garnitura, već društva u celini, što se očito vidi iz nekoliko višegodišnjih odlaganja i velikom kašnjenju (prema obećanjima prethodnih vlasti izgradnja je trebalo da bude završena još 2011. ili 2012. godine) i imajući u vidu da je, prema rečima direktora Kliničkog centra Niš Zorana Radovanovića, u toku tehnička primopredaja objekta i da sledi montiranje opreme, Vučić dobija ocenu “radi se na tome”.

Istinomer će nastaviti da prati realizaciju ovih projekata, a početkom leta ponovo ćemo proveriti da li je Klinički centar u Nišu otvoren i počeo sa radom, kada ćemo premijeru/tada već predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dati konačnu ocenu.