Početna Izjave Istinitost Samo dva prava prigovora na glasanje
Aleksandar Vučić

Aktuelni premijer o prigovorima na sprovođenje izbora.

politika

Samo dva prava prigovora na glasanje

”Bilo je samo dva prava prigovora na dva biračka mesta, što je ništa. To nije veliki problem i svi oni to znaju.”

Politiko, 6. april 2017. godine

Komentar Istinomera
U intervjuu za portal Politiko na pitanja o neregularnostima tek održanih predsedničkih izbora, još uvek aktuelni premijer Vučić je rekao da izborni dan nikada nije bio mirniji kao i da su bila samo dva prava prigovora na dva biračka mesta.
 
Ipak, oni koji odlučuju o tome koji je prigovor “pravi”, a koji ne, izbrojali su ih osam, pa se, po odluci RIK-a, na biračkim mestima u Beogradu, Zrenjaninu, Vršcu, Pančevu, Bačkoj Palanki, Topoli i Kraljevu izbori ponavljaju 11. aprila. 

*
Rešenje o ponavljanju glasanja / Printscreen

S obzirom da je bilo više od dva prigovora (čak 48 od kojih je prihvaćeno 8) koje je prihvatila Republička izborna komisija, izjavu premijera Vučića ocenjujemo kao neistinu.
 
Ipak, izbori su ove godine bili sve samo ne fer. Iz premijerske fotelje, a u ulozi kandidata, Aleksandar Vučić dominirao je malim ekranima u toku predizborne kampanje, krstario Srbijom što na mitinge, što na otvaranje fabrika, obeležavao početke izgradnja puteva ili išao u posete preduzetnicima. Činjenica da je u predsedničkoj trci učestvovao i kao premijer i kao kandidat i kao najmoćniji čovek u državi, dovela je do ogromne i nezakonite neravnoteže  u informativnim programima svih televizija u kojima je Vučić dominirao i kao kandidat, ali i kao premijer u delovima koji nisu obeleženi kao predizborni program.
 
Prema analizi Biroa za društvena istraživanja, od ukupnog posmatranog vremena na televizijama, Vučić je kao premijer bio prisutan u 31 odsto, a kao predsednički kandidat u 17 odsto slučajeva. Prvi naredni kandidat je zastupljen sa jednocifrenim procentom.

*
Višestruko veća zastupljenost Aleksandra Vučića u informativnim emisijama / Foto: PrintscreenDa je osim preterane medijske zastupljenosti i korišćenja državnih resursa u kampanji (funkcionerska kampanja) bilo i drugih, u najmanju ruku nefer pojava, pokazuje i primer zakonski problematičnog sakupljanja ličnih podataka građana zarad sigurnih glasova. Istinomer je istraživao ovu priču i došli smo do podataka da sigurne glasove prikupljaju članovi, ali i visoki funkcioneri SNS-a.  Kako je Istinomeru objasnio jedan od naših izvora, koordinatori u gradovima i opštinama imali su nekoliko stotina ljudi čiji je zadatak bio da prikupe po najmanje 15 sigurnih glasača. Od njih su uzimali adrese i brojeva telefona, kao i brojeve ličnih karata. Podnosioci lista su, kako nam naš izvor objašnjava, bili dužni da svoje sigurne glasove odvedu na glasanje i uvere se da su glasali za sada najveću vladajuću partiju. Što podnosioci lista budu revnosniji, njihova pozicija u stranci se popravlja. Oni koji se nisu pokazali u ispunjavanju kvota, mogu da izgube i posao.Naslovna fotografija: FoNet/Imre Szabo
Pitajte Istinomer
Šta je Ministarstvo zdravlja uradilo po pitanju blokiranih računa zdravstvenih ustanova?
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dana 26. maja 2017. blokirane račune je imala 21 zdravstvena ustanova, dok je u septembru 2016. u blokadi bilo njih 19. Sam iznos blokada od septembra 2016. do kraja maja 2017. godine porastao je za skoro 540 miliona dinara.