Ne insistiramo na Vučićevoj pobedi u prvom krugu

Ministar privrede i funkcioner SNS o očekivanim rezultatima predsedničkih izbora. (Blic, 9. 3. 2017. godine)
“Naravno da želimo da pobedimo u prvom krugu i da bi to bio jedan pokazatelj volje građana, ali niko ne insistira na tome da se pobedi u prvom krugu.”
Pre nego što je lider naprednjaka Aleksandar Vučić konačno odlučio da se kandiduje za predsednika zemlje, pošto je dugo tvrdio da mu to ne pada na pamet, njegove stranačke kolege i koalicioni partneri insistirali su na tome da aktuelni premijer uđe u predsedničku trku. Tvrde da jedino Vučić može da pobedi u prvom krugu izbora i da su se zbog toga ujedinili oko jednog kandidata. 

Međutim, visoki funkcioner SNS i ministar privrede Goran Knežević sada kaže da niko ne insistira na prvom krugu i da je pobeda u drugom krugu “sasvim u redu”.
“Pa mi ne govorimo uopšte o tome (pobedi u prvom krugu), to niste čuli. Ni od visokih funkcionera SNS ni od SPS.”
Ipak, čini se da je i naprednjacima i socijalistima važno da Vučić pobedi već 2. aprila, o čemu svedoče brojne izjave funkcionera ove dve stranke.
Dok se još spekulisalo da li će u trku ući aktuelni predsednik Tomislav Nikolić, ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović bila je među najglasnijim zagovornicima Vučićeve kandidature, radi očuvanja političke stabilnosti Srbije i regiona, i naravno pobede u prvom krugu.

N1, 10. 2. 2017.
“Vučić je najbolji kandidat za predsednika Srbije kog SNS ima. Samo Vučića može da podrži vladajuća koalicija i samo on može da pobedi u prvom krugu. Interes SNS i svih ostalih stranaka u Vladi je ubedljiva pobeda Vučića i neću pogrešiti ako kažem da je to interes i ogromnog dela građana Srbije, pre svega zbog očuvanja političke stabilnosti“, izjavila je Mihajlović.

Nakon što je predsedništvo naprednjaka jednoglasno podržalo Vučićevu kandidaturu, Mihajlović je rekla da su to uradili, jer hoće pobedu u prvom krugu. I ministar policije govorio je da je “Vučić jedini kandidat koji u prvom krugu može ubedljivo da pobedi”.

Tome se nadaju i koalicioni partneri. Lider socijalista Ivica Dačić zato je odustao od sopstvene kandidature. I on je nagovarao Vučića da se kandiduje, nudeći mu svoju podršku, opet sa istim ciljem – „Vučić plus Dačić jednako je pobeda u prvom krugu“.

Alo, 15. 1. 2017.
“Znate, nije ovde više pitanje ni Nikolića niti Dačića, ovde je pitanje šta je bolje za Srbiju. Ako imamo kandidata vladajuće koalicije koji može da pobedi u prvom krugu, a to je Aleksandar Vučić, onda on treba da se kandiduje, jer je oličenje vladajuće koalicije i treba da se kandiduje”, rekao je Dačić.

Iza Vučića se svrstao i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je, takođe, siguran da Vučić pobeđuje u prvom krugu “ma ko se još kandidovao“, dok ministar Rasim Ljajić smatra da Vučić mora da pobedi u prvom krugu, jer drugi znači neizvesnu završnicu.

B92, 14. 2. 2017.
„U takvoj smo situaciji da kandidat vladajuće koalicije mora da pobedi u prvom izbornom krugu, jer drugi dovodi tog kandidata u vrlo neizvesnu završnicu, pošto bi kandidat opozicije sasvim sigurno animirao celokupno biračko telo opozicionog političkog bloka“, rekao je Ljajić.

Pored svih ovih izjava, koje ilustruju koliko je koaliciji okupljenoj oko Vučića zapravo važna pobeda u prvom krugu predsedničkih izbora, podsećamo na izjavu samog ministra Kneževića, koji je početkom januara bio ubeđen u Vučićevu sigurnu pobedu u prvom krugu.

Tanjug, 9. 1. 2017.
“Aleksandar Vučić nedvosmisleno iza sebe ima značajne rezultate i veliku podršku birača koji bi mu obezbedili sigurnu pobedu u prvom krugu glasanja”, rekao je tada Knežević.

Budući da je čitava plejada funkcionera vladajuće koalicije podržala Vučića ističući važnost pobede u prvom krugu, Knežević za izjavu da niko ne insistira na takvoj pobedi dobija ocenu “neistina”.

Knežević je rekao i da pobeda u drugom krugu ne bi umanjila utisak da je SNS najjača stranka, dok je Vučić nedavno izjavio da je drugi krug izvesniji, što je više kandidata. 
U slučaju da predsednik ne bude izabran 2. aprila, građani bi trebalo ponovo da izađu na birališta dve nedelje kasnije, na Uskrs. Budući da između dva kruga nije moguća promena mesta glasanja, realno je pretpostaviti da određen broj građana neće moći da glasa, jer će biti na putu zbog praznika, što bi takođe u jednoj meri moglo da utiče na rezultate izbora.

Naslovna fotografija: Fonet, Božidar Petrović