Početna Izjave Istinitost Bugarski izvoz u Kinu milijardu evra godišnje
Vuk Jeremić

Predsednički kandidat Vuk Jeremić o izvozu Srbije u Kinu.

politika

Bugarski izvoz u Kinu milijardu evra godišnje

"Mi danas u Kinu izvozimo robe u vrednosti od 20 miliona evra godišnje. To ne bi bio toliko tragičan podatak, da Bugarska, naš sused ne izvozi milijardu i to uglavnom istih proizvoda."

Tribina Vuka Jeremića, 13. 2. 2017. godine

Komentar Istinomera
Na tribini održanoj 13. februara, predsednički kandidat Vuk Jeremić uporedio je izvoz robe Srbije i Bugarske u Kinu i naglasio da Bugarska ima čak 50 puta veći izvoz. 

Prema podacima do kojih je došao Istinomer, ni izvoz Bugarske u Kinu, niti podatak o podudarnosti bugarskog i srpskog izvoza ne odgovara istini. U 2015. Srbija zbilja jeste u Kinu izvezla robu u vrednosti od 20,2 miliona, ali - dolara. Tokom 2016, taj izvoz se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, povećao na 25,3 miliona dolara. Međutim, mnogo se veća neslaganja otkrivaju kada se pogleda izvoz Bugarske u Kinu. Prema podacima Nacionalnog statističkog instituta Bugarske, izvoz Bugarske u najmnogoljudniju zemlju na svetu u 2015. godini bio je 581,3 miliona dolara, a u 2016. 457,9 miliona dolara. Dakle, ove brojke se nikako ne uklapaju u “izvoz od milijardu evra godišnje”.

Netačni su navodi i o proizvodima koje Bugarska, odnosno Srbija izvoze u Kinu. Prema podacima koje je Istinomer dobio od Eurostat-a, i u 2015. i u 2016. godini ubedljivo najznačajniji bugarski izvozni proizvod u Kinu bio je - bakar, i to bakarne katode, kao i ruda bakra i njen koncentrat. Tokom 2015, izvoz katoda i rude bakra iznosio je oko 410 miliona evra, dok je u periodu januar-novembar 2016. Bugarska u Kinu izvezla 280 miliona evra ovih proizvoda (Eurostat još uvek nema podatke za decembar 2016). Osim bakra u raznim oblicima, Bugarska je u 2016. izvezla i mašine za livenje (sedam miliona evra), integrisana elektronska kola (6,7 miliona evra), otpatke i ostatke od legure bakra i cinka (5,2 miliona), rude olova i koncentrate (4,3 miliona), električne varijabilne otpornike (3,1 milion), itd.

Sa druge strane, podaci srpskog Republičkog zavoda za statistiku govore sledeće: tokom 2016, najzastupljeniji proizvod u izvozu Srbije u Kinu bilo je drvo (prosto obrađeno i pragovi od drveta oko 7,5 miliona dolara, neobrađeno ili grubo obrađeno oko 3,7 miliona dolara), a potom slede pumpe za tečnosti (3,3 miliona), rotacione električne mašine (oko 2,8 miliona), obuća (oko 900 hiljada), proizvodi od gume (755 hiljada), cevi i creva od plastičnih masa (oko 700 hiljada dolara).

Dakle, uprkos tačnoj konstataciji Vuka Jeremića da je izvoz Bugarske u Kinu daleko veći od izvoza Srbije, zbog toga što se ne poklapaju ni zvanične brojke niti strukture izvoza Bugarske i Srbije u Kinu, ocenjujemo izjavu Vuka Jeremića kao “neistinitu”.

Naslovna fotografija: FoNet, Aleksandar Levajković
Pitajte Istinomer
Šta je Ministarstvo zdravlja uradilo po pitanju blokiranih računa zdravstvenih ustanova?
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dana 26. maja 2017. blokirane račune je imala 21 zdravstvena ustanova, dok je u septembru 2016. u blokadi bilo njih 19. Sam iznos blokada od septembra 2016. do kraja maja 2017. godine porastao je za skoro 540 miliona dinara.