Prosvetarima plate veće nego pre smanjenja

Premijer Aleksandar Vučić o platama u prosveti. (Istinomer, 24. 2. 2017. godine)
„Plate mnogima su vraćene, neke su i veće nego što su bile, od onih u javnom sektoru. Recimo, učiteljima i nastavnicima su za nekih 0.5 posto veće, 10.5 su uvećane, a bilo je minus 10. Dakle, njima su veće.“
Uveravajući javnost da nam „ide nikad bolje“ i da su finansije stabilne, premijer je rekao da se i plate u javnom sektoru vraćaju na prvobitni nivo pre smanjenja do kojeg je došlo pre više od dve godine. Nekima su čak i veće, naglasio je premijer Vućić, a kao primer izdvojio prosvetare.
 
Međutim, da li se premijer zabrojao ili namerno baratao pogrešnim informacijama – podaci pokazuju suprotno. I pored dva povećanja zarada, prosečna plata radnika u prosveti i dalje je za oko 2.000 dinara manja nego pre smanjenja, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Prosek za celu 2014. godinu bio je 43.031 dinar, dok je u januaru 2017. godine prosečna plata u obrazovanju iznosila 41.432 dinara. Zbog ovih činjenica, izjava premijera dobija ocenu neistina.
 
Tvrdnju premijera demantovala je i Unija prosvetnih radnika svojim saopštenjem, a to potvrđuje i predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

 
„Pre smanjenja plata imali smo 43.000, pa kad se smanji 10 odsto, onda smo pali na 39.000. Sad kad smo povećali jednom 6, jednom 4 odsto, nismo stigli još (platu pre smanjenja), jer 10 odsto nije isto kad se uzme na manju platu, kao 10 posto kad se uzme na veću platu. Znači, za 1,5 procenat imamo manju platu nego pre smanjenja”, kaže Brajković za Istinomer.

On dodaje da su u petak 24. februara bili na razgovoru sa ministrom prosvete Mladenom Šarčević sa kojim su razgovarali o novim povećanjima. Rečeno im je da će do njih izvesno i doći i to u dva navrata, ali da će o konkretnim procentima morati da razgovaraju sa predsednikom vlade.

 
Na pitanje kada se ova povećanja očekuju iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kao i iz Ministarstva finansija uputili su nas na Ministarstvo prosvete, međutim ni ovde nismo uspeli da dobijemo odgovor o novim povećanjima. Takođe, odgovor nismo dobili ni od premijera Aleksandra Vučića.
 
Premijer je o platama govorio u Nišu, kada je prisustvovao postavljanju kamena temeljca fabrike kompanije Leoni, kojoj je Vlada Srbije dala oko 31 miliona evra subvencija.
 
Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević