Sirene u Obrenovcu do kraja 2016. godine

Gradonačelnik Beograda o postavljanju novih sirena za uzbunjivanje. (RTS, 22. 1. 2016. godine)
“Do kraja ove godine biće postavljene sirene za opasnost u Obrenovcu, dok će u drugim beogradskim opštinama postavljanje novih sirena biti završeno tokom sledeće godine.”
Skoro tri godine nakon katastrofalnih poplava u Obrenovcu u kojima se utopilo petnaest ljudi, a 25.000 Obrenovčana evakuisano iz svojih domova, ova beogradska opština još nije dobila nove sirene za uzbunu. Kako su naveli nadležni u gradskom sekretarijatu za poslove odbrane i vanredne situacije, rok koji je dao gradonačelnik Beograda pomera se za godinu dana tj. kraj 2017. godine zbog čega prvom čoveku srpske prestonice – Siniši Malom – ocena neispunjeno obećanje
Ono što, međutim, ohrabruje, u prethodnom periodu doneta su ključna dokumenta u vezi sa određivanjem mesta za postavljanje sirena, pa bi naredne aktivnosti mogle brže da se odvijaju. U sekretarijatu kažu za Istinomer da prvobitni rok za postavljanje sirena u Obrenovcu zaista jeste bio kraj 2016. ali je prolongiran jer su se tokom izrade neophodnih dokumenata otvarala nova pitanja koja je trebalo rešiti u saradnji sa EPS-om, Telekomom, MUP-om i sl. 
Istinomer je imao uvid u ta dokumenta u kancelariji sekretarijata. Naime, većinu sadržaja gradska uprava ne može da objavi jer je reč o detaljnim mapama gradske infrastrukture, gasovodne i vodovodne mreže, planovima o reagovanju na terorističke napade.
 
Podsećamo, u danima nakon poplava 2014. premijer Vučić je obavestio javnost da je samo jedna sirena radila u Obrenovcu.
 
“Mi danas imamo svega 17 odsto ispravnih sirena u Srbiji, tako i u Obrenovcu nisu radile sve sirene. Radila je jedna sirena, neki kažu dve, potvrđeno je da je radila jedna, nije bilo dovoljno”. (Otvoreni parlament, 29. 5. 2014. godine)
 
Očigledna zapuštenost sistema za obaveštavanje građana, ne samo u Obrenovcu, već i u ostalim gradskih opštinama, primorala je čelnike Grada Beograda da se pozabave ovim problemom. Gradonačelnik Siniša Mali u januaru 2016. obećao je da će Grad doneti sva neophodna dokumenta koja se tiču reagovanja u vanrednim situacijama, i da će Obrenovac prvi do kraja 2016. dobiti nove sirene koje će ubuduće pravovremeno upozoravati Obrenovčane na nadolazeću opasnost. 
 
Kad je reč o dokumentima, doneta su gotovo sva dokumenta, a detaljan pregled aktivnosti gradskih vlasti možete pogledati OVDE. Studija akustičnosti za teritoriju Grada Beograda izrađena je 2015. godine, a prethodna studija napisana je osamdesetih godina prošlog veka. To znači da je postojeći sistem sirena, čak i kad bi sve radile, potpuno zastareo jer se Beograd otad izgradio, a broj stanovnika povećao. Drugim rečima, kad bi se sirene uključile, zvuk ne bi stigao do svih Beograđana. Studijom akustičnosti predviđeno je da na teritoriji Beograda sirene budu postavljene na 316 lokacija, dok ih je sada na 114 mesta, od čega je samo 60 odsto ispravno. U Obrenovcu je planirano postavljanje 30 novih sirena.
 
Takođe, urađena je Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, a ostalo je da se usvoje Planovi zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama.
 
U gradskom sekretarijatu za poslove odbrane i vanredne situacije ističu da firma Energoprojekt  trenutno radi idejni projekat u vezi sa dogradnjom sistema za javno obaveštavanje i uzbunjivanje. Za razliku od Studije akustičnosti koja govori o okvirnim lokacijama za postavljanje sirena na teritoriji grada, idejnim projektom se definiše tačna mikrolokacija sirena. Na osnovu izrađenog idejnog projekta za čitav grad, radiće se pilot projekti za svaku opštinu. 
Za ovu godinu obezbeđen je novac za izradu idejnog i pilot projekata, a praktično postavljanje sirena je planirano za kraj ove godine kad je reč o Obrenovcu, i za narednu godinu kad je reč o ostalim opštinama.
 
Obrenovac bi trebalo da bude ove godine zato što planiramo da završimo idejni projekat do septembra, i da nakon toga krene konkretno postavljanje sirena”, navodi se u odgovorima koje je Istinomeru dostavila gradska uprava.
 
Nadležni u Gradu Beogradu dosad su prisustvovali prezentacijama sistema uzbunjivanja koji su postavljeni u Grčkoj, Izraelu, Moskvi kao i u regiji Lacio. Još uvek nije odlučeno koji sistem će biti instaliran u Beogradu. 
Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Đorđević