Za dve godine dupliran broj stranih turista u Beogradu

Gradonačelnik Beograda o povećanju broja stranih turista. (Tanjug, 27. 9. 2016. godine)
„Za dve godine smo duplirali broj stranih turista u našem gradu.“

Na prvom susretu gradonačelnika Centralne i Istočne Evrope i Kine (CEEC) u Sofiji , na kome je učestvovala i delegacija iz glavnog grada Srbije, Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, za Tanjug je govorio o potencijalima turističkog razvoja kao i ovogodišnjim rezultatima u toj oblasti. Između ostalog, rekao je i da je u poslednje dve godine „dupliran broj stranih turista u našem gradu“. 

Relevantne podatke o turističkom prometu u čitavoj republici, regionima i pojedinim mestima među kojima je i Beograd, ima Republički zavod za statistiku (RZS). Mesečna saopštenja sa tim podacima se nalaze na sajtu Zavoda i dostupna su svima koji imaju računar i internet konekciju. 
       

Poslednje objavljeno saopštenje je iz jula 2016. pa se, tako, može analizirati samo taj period. Poređenjem podataka za prvih sedam meseci poslednjih 11 godina (grafikon iznad), vidi se da broj stranih turista u Beogradu zaista jeste dupliran, ali ne za dve kako je gradonačelnik rekao, već za osam godina. U odnosu na 2014 godinu, ovogodišnji broj stranaca u glavnom gradu je veći za 23 odsto, u odnosu na 2013 – 39, 2012 – 53 odsto. Zbog ovoga, izjava gradonačelnika Siniše Malog je neistinita.

Iz Kabineta gradonačelnika su Istinomeru u telefonskom razgovoru rekli da im podaci o turističkom prometu stižu iz Turističke organizacije Beograda, a oni ih dobijaju iz RZS. U Kabinetu ne znaju kako je i zašto došlo do greške koju je Istinomer pronašao. 
Ovo nije jedina pogreška koju je gradonačelnik napravio govoreći u Sofiji o turističkom prometu:

Tanjug, 27. 9. 2016. godine
„Grad Beograd ove godine ima 16 posto veći broj turista nego prošle godine.“

Beograd svake godine beleži stabilan ukupni rast broja turističkih poseta i noćenja, osim u slučaju broja turista iz Srbije. Ipak, kako pokazuju podaci RZS, ovogodišnji rast broja turista nije 16 već 13 odsto.
U Beogradu je, dakle, za prvih sedam meseci ove godine bilo 492.553 turista (i domaćih i stranih), a u prvih sedam meseci prošle godine u Beogradu ih je bilo 437.011. Matematika kaže da je prvi broj veći za 13 odsto. 
Među ostalim rezultatima poređenja ovogodišnje i prošlogodišnje statistike turističkog prometa, vidi se da je najznačajniji porast broja stranaca u julu (15 odsto) i u za prvih sedam meseci (12 odsto). Trend rasta noćenja otprilike prati rast dolazaka. Što se diče domaćih turista, broj dolazaka za prvih sedam meseci je 14 odsto veći nego prošle godine, ali broj noćenja je veći za samo dva. Što se tiče samo jula, beleži se pad i poseta (dva odsto) i noćenja (osam odsto).
Napomena: 

Republički zavod za statistiku turistički promet prati po nekoliko kriterijuma: po broj dolazaka i po broj noćenja turista; prema stranim i prema domaćim turistima; prema delovima, regionima, gradskim, planinskim, banjskim i ostalim mestima, kao i po državi porekla turista. 

Od 2011. godine, u saopštenjima se, prema teritorijalnom kriterijumu dolazaka i noćenja, različito vode „Beogradski region“ i „Beograd“ kao turističko mesto. Beogradski region je teritorijalno veći pa su tako i brojevi veći od dva do tri odsto. Istinomer je u ovoj analizi koristio podatke Beogradskog regiona što ne menja konačan rezultat analize. U ovom tekstu se koristi samo naziv „Beograd“ radi lakšeg čitanja.