Strani investitori zaposlili 19 hiljada radnika za dve godine

Ministar privrede o državnim subvencijama stranim kompanijama. (Infomer, 17.9.2016. godine)
”Ali ako vam kažem da je u protekle dve godine potpisano 35 ugovora o podsticajima i da je otvoreno skoro 19.000 radnih mesta, hoćete li mi reći da je posao za tih 19.000 radnika beznačajan?”

U jednom od svojih prvih intervjua od kako je zauzeo mesto ministra privrede, Goran Knežević je rekao da je u protekle dve godine uz pomoć državnih subvencija posao dobilo oko 19.000 radnika. To je direktno povezao sa ugovorima  o dodeli podsticaja koje je potpisivala, sada već prošla, vlada Aleksandra Vučića.  

 
Zanimljivo je da je samo dva dana ranije Goran Knežević u intervjuu televiziji N1 izneo još neverovatniji podatak rekavši da je samo u prošloj godini uz pomoć državnih subvencija stranim investitorima zaposleno 37 hiljada radnika. 

”Mi smo u toku prošle godine doveli strane investitore, vrednost tih investija je oko 1,8 milijardi ​evra. Oni su otvorili negde oko 37 000 radnih mesta, samo u toku prošle godine”, rekao je Knežević na pitanje Jugoslava Ćosića o svrsishodnosti subvencija u emisiji ”Pressing”.

Prema ranijim istraživanjima Istinomera, od 2014. do sada, potpisano je 29 ugovora o dodeli podsticajnih sredstava sa stranim investitorima. (vidi tabelu) Iz analize ugovora vidi se da su se strane kompanije obavezale da u periodu od 3 do 5 godina zaposle 20.767 radnika. Dakle, onoliko koliko je Knežević rekao da je već zaposleno samo u prošloj godini.

 
Prema odgovorima koje smo dobili od Centralnog registra za obavezno socijalno osiguranje 1. januara 2014. kompanije iz gornje tabele zapošljavale su 11.148 radnika. Dve i po godine kasnije,19. septembra 2016. godine ukupan broj zaposlenih iznosio je 22.200. To zapravo znači da je u tom periodu posao dobilo 11.052 radnika, a ne 19 hiljada koliko je rekao ministar Knežević zbog čega njegovu izjavu ocenjujemo kao ”neistinu”. 
Punu zaposlenost ove kompanije ostvariće tek po završetku investicionog ciklusa što je najmanje tri godine. To bi dakle značilo, da će na primer, kompanija Meita iz Obrenovca imati 770 zaposlenih tek 2021. godine i  da taj broj ne možemo danas uračunati u novootvorena radna mesta. 
*
Ilustracija: Jelena Šušnjar

Loše informisan ministar ili loš spin?

 
U intervjuu na N1, braneći politiku subvencija, Goran Knežević je naveo još neverovatnih podataka. 

”Mi već u ovoj godini imamo potpisane ugovore za 133 miliona evra investicija u našoj zemlji, negde ​oko 85000 novih radnih mesta, a do kraja godine očekujemo još nekih 20.987 novih mesta po upitima stranih investitora koji hoće da dođu u Srbiju”, rekao je ministar.

Međutim, prema javnim i dostupnim informacijama, u 2016. godini potpisano je 11 ugovora. Njihova vrednost je oko 164 miliona evra (163.989.194 evra), dakle i više nego što je Knežević rekao. Ipak, ministar je preterao kada je rekao da će kompanije sa kojima smo 2016. godine potpisali ugovore zaposliti 85 hiljada radnika jer je taj broj skoro devet puta manji – 9.710 radnih mesta je dogovoreno. I opet, puna zaposlenost se neće postići ove, već po fazama, tek za nekoliko godina.

 
S obzirom da je u prvim danima ministrovanja izneo veliki broj netačnih i kontradiktornih izjava, za pretpostaviti je da je to posledica nedovoljne informisanosti. Međutim, ostaje pitanje kako je moguće da Knežević, koji očito ratuje sa činjenicama iz svog resora i menja izjave u hodu, ne oseća elementranu potrebu da se ipak izvini građanima koje je doveo u zabludu? Ovako – ko zna da li je u prošloj godini zaposleno 37 ili šest hiljada ljudi? Kome je to uopšte važno? Važno je da živimo bolje.