Ugovor obavezuje Meitu da zaposli 1370 radnika

Gradonačelnik Beograda o ugovornim obavezama zapošljavanja kompanije Mei ta. (Istinomer, 2. april 2016. godine)
”Ono što piše u ugovoru, ono što sam vam ja rekao i ono što je rekao gospodin Giom – u ovoj fabrici će u narednih nekoliko godina biti zaposleno 1370 radnika”.

Da li će u kineskoj fabrici Mei Ta u Bariču za 5 godina biti zaposleno 770 ili 1370 radnika? Dok ugovor o dodeli sredstava kaže 770, čelni ljudi grada Beograda tvrde da će ih biti za 600 više.

         
U želji da saznamo zbog čega se insistira na broju kog nema u ugovoru i samim tim ne predstavlja obavezu za kineskog partnera, Istinomer je to pitanje postavio gradonačelniku Beograda, Siniši Malom i to na postavljanju kamena temeljca za kinesku fabriku 2. aprila ove godine. Tada je Mali rekao da tako ”piše u ugovoru, ali da je to rekao i gospodin Giom” (predstavnik kompanije Mei Ta, prim.aut).

”Ono što piše u ugovoru, ono što sam vam ja rekao i ono što je rekao gospodin Giom – u ovoj fabrici će u narednih nekoliko godina biti zaposleno 1370 radnika”.

Međutim, dvadesetak dana kasnije – gradonačelnik je rekao ono što je Istinomer od početka tvrdio – da u ugovoru postoji obaveza zaposlenja 770 radnika, kao i da ugovor nije čitao.

”Ja ne čitam ugovore, nego vam kažem kako će biti”, odgovorio je Mali na pitanje naše novinarke.

Zbog toga što je javno tražio od novinara i građana da ne veruju zvaničnim dokumentima, nego njemu lično i njegovim neproverenim informacijama Siniša Mali zaslužuje ocenu kratke noge i popravni iz ličnog, političkog i građanskog vaspitanja. 
 
U ugovoru o dodeli sredstava u svrhu realizacije Projekta novog postrojenja u Bariču stoji da će za investiciju vrednu 60 miliona evra, pored podsticaja za novozaposlene Srbija dati između ostalog i 14 hektara vlasništva na zemljištu, utvrđen nasip na Savi, trogodišnje oslobađanje od plaćanja komunalnih troškova i druge olakšice.
*
Ugovor sa Mei Ta (kliknuti za uvećanje)