Izveštaj o organizaciji Nove godine sredinom februara

Gradonačelnik Beograda o objavljivanju izveštaja o troškovima za novogodišnje praznike. (Tanjug, 2. 1. 2016. godine)
“Taj izveštaj biće predstavljen javnosti sredinom februara (o dobiti i troškovima organizacije novogodišnjih praznika).”

Ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu proslava Nove godine trajala je nekoliko dana, a Beograđane i njihove goste, zabavljali su između ostalih Lepa Brena, Stiven Sigal, Miligram, Tropiko bend. Ovi koncerti bili su deo novogodišnje turističke ponude i dobitna kombinacija za privlačenje više od 150 hiljada turista u Beograd, bar prema rečima gradonačelnika Siniše Malog.

Prema gradonačelnikovoj računici, tih 150 hiljada turista u Beogradu će dnevno trošiti po 300 evra, a zadržaće se u prestonici i do 4 dana. Kako je optimistično najavio „uložićemo 20 miliona dinara, a dobićemo 20 miliona evra.“ Izveštaj o dobiti i opravdanje za milione dinara koje je grad Beograd potrošio na organizaciju Nove godine, Mali je najavio za sredinu februara.
„Ove godine Beograd neće potrošiti više od 20 miliona dinara za doček Nove godine, a imaćemo i sponzore koji će podržati manifestaciju. Sve će biti javno i transparentno i sigurno nećemo kriti cifre jer se ponosimo time što ćemo uložiti u nešto što će gradu doneti veliki profit”, rekao je gradonačelnik za RTS krajem prošle godine.
U izjavi za Istinomer, međutim gradonačelnik Siniša Mali, pomerio je rok za objavljivanje izveštaja za polovinu marta, odnosno kada se završi manifestacija „Beogradska zima“.

Istinomer smatra opravdanim zahteve građana da saznaju koliko su iz svojih džepova platili da bi, u novogodišnjim noćima, one koji su bili na ulicama Beograda, zabavljali estradni umetnici.

Nije jasno zbog čega se odlaže izveštaj o troškovima organizacije Nove godine. Sve činjenice – ugovori, izvršenja budžeta u ove svrhe, informacije o broju turista mogu biti objavljeni, odmah i potpuno javno, na sajtu grada Beograda, bez puno muke i uz minimalna tehnološka znanja, u skladu sa obećanjem Siniše Malog o javnosti i transparentnosti u radu.

Zbog pomeranja roka, obećanje gradonačelnika Beograda da će izveštaj o troškovima organizacije novogodišnjih praznika biti objavljen sredinom februara, ocenjujemo sa neispunjeno.