Nećemo tražiti od MMF-a prolongiranje rokova za firme u restrukturiranju

Premijer o predlogu da se produži zaštita preduzeća u restrukturiranju od naplate dugova. (RTS, 6. 5. 2015. godine)
„Mi smo izašli sa glupim predlogom pred MMF, koji sam ja danas poništio. A to je bio predlog da mi sada dve godine damo za 25 preduzeća “kart blanš“ da se ništa ne dešava i da nam to MMF dozvoli. Ja sam rekao: ‘Ne tražimo to!’ Ljudi iz MMF-a nisu mogli da veruju na sastanku. Ne tražimo to zato što sam sit tog prolongiranja sopstvene propasti.“

Ministar privrede Željko Sertić zatražio je tokom sastanka sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda da se preduzećima u restrukturiranju produži zaštita od naplate dugova. Sertić je izjavio da je MMF-u izneo predlog da se za 25 preduzeća produži rok zaštite od poverilaca, koji ističe 31. maja na još godinu ili dve.

Dan kasnije, predsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je to bio „glup predlog“ i da Srbija od MMF-a neće tražiti nikakav dodatni rok.

https://youtube.com/watch?v=6FqB6HPrLLA

„Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Vlada Srbije od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tražiti da se za godinu dana produži zaštita za 16 najvažnijih preduzeća u restrukturiranju.
„Među tim preduzećima su MSK, Azotara, Petrohemija, Prva petoletka, FAP, odnosno preduzeća koja zapošljavaju ukupno 15.000 radnika. Tražićemo produženje roka od godinu dana, ali ćemo sebi dati zadatak da do kraja godine rešimo pitanja tih firmi“, kazao je on novinarima na konferenciji ‘Rijaliti ček’.“
RTV, 7. 5. 2015. godine

Istinomer se obratio i kabinetu premijera Srbije kako bismo saznali zašto je u kratkom roku promenio mišljenje po pitanju produžetka zaštite preduzeća u restrukturiranju od naplate dugova, međutim, nismo dobili odgovor.

Zato konstatujemo da je u pitanju nedoslednost predsednika Vlade Srbije.

Vlada je već počela da radi na sprovođenju Vučićeve (Sertićeve) ideje, jer kako je izjavio ministar privrede, njegovo ministarstvo  priprema plan za privatizaciju 17 preduzeća u restrukturiranju po posebnim kriterijumima (u međuvremenu je na listu dodata još jedna firma). Ta preduzeća imaće zaštitu od naplate poverilaca u narednih godinu dana kako bi mogla da se pripreme za privatizaciju. Sertić je najavio da će Vlada predložiti izmene Zakona o privatizaciji koje će se ogledati u promeni nekoliko članova tog zakona i tražiti podršku od Skupštine Srbije da se pomeri rok zaštite za ta preduzeća za godinu dana.

Da podsetimo, 31. maja 2015. godine ističe zakonski rok do kada su firme u restrukturiranju zaštićene od poverilaca. Posle tog datuma poverioci mogu da blokiraju račune kompanijama koje im duguju novac, a kako je objasnio ministar Sertić, to bi značilo da ta preduzeća mogu da odu direktno u likvidaciju.

Predstavnici misije MMF koji su nedavno boravili u Srbiji nisu krili nezadovoljstvo dosadašnjim tempom i rezultatima privatizacije državnih preduzeća. Od 526 firmi koje treba da prodamo, kupce su pronašle samo dve firme – FAP i “Aleksa Šantić”. Prema nekim procenama, Srbija godišnje na pomoć održavanja poslovanja u firmama u restrukturiranju troši 750 miliona evra.


Naslovna fotografija: Fonet/TV FoNet