Ikea dolazi u proleće 2014.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije o dolasku velikog proizvođača nameštaja. (TV Prva, 10. 2. 2013. godine)
“Ikea će biti otvorena u Beogradu. Dakle, očekujem u aprilu 2014. Mislim da smo uspeli sve probleme koji su se gomilali 12 godina da rešimo za veoma kratko vreme."

Prvi potpredsednik Vlade Srbije izjavio je u februaru prošle godine da je posle dužeg vremena rešeno pitanje poslovanja „Ikee“ u Srbiji, napominjući da se može očekivati da ta švedska kompanija otvori prodajne objekte u našoj zemlji do aprila 2014. godine.

Najave dolaska najvećeg svetskog lanca za prodaju nameštaja traju skoru celu deceniju i činilo se da su se uslovi za realizaciju te investicije konačno stekli.

Ipak, nakon godinu dana od Vučićeve najave, čelnici „Ikee“ kažu da će gradnja robne kuće u Srbiji početi kada se ispune svi neophodni uslovi. Prema rečima direktora za razvoj „Ikee“ za jugoistočnu Evropu Vladislava Lalića, potrebno je rešavanje svih administrativnih i birokratskih procedura koje se završavaju u projektima ovakve vrste. Na pitanje „Blica“ zašto se investiranje odlaže, Lalić odgovara:

„Ima više razloga. Nesređena pravno-imovinska pitanja te nedostaci i nepostojanje planskih dokumenata, infrastrukture, kao i komplikovana administracija. Ulaskom na tržište želimo da tu i ostanemo dugi niz godina, a za to su potrebne detaljne analize – kaže Lalić.“
Blic, 6. 2. 2014. godine

Neispunjeno obećanje prvog potpredsednika Vlade Srbije.