Laboratorija otvorena u kampanji 2016. ni danas ne radi

Nacionalna laboratorija za skrining urođenih metaboličkih, endokrinih i drugih bolesti novorođenčadi, koja je otvorena u kampanji za parlamentarne izbore 2016, ni nakon dve godine nije uradila nijednu jedinu analizu, jer nema potrebne saglasnosti.

Pre tačno dve godine, 21. aprila 2016. godine, tri dana pre parlamentarnih izbora i četiri i po sata pre početka izborne tišine, u Dnevniku RTS-a emitovan je prilog o otvaranju Nacionalne laboratorije za skrining urođenih metaboličkih, endokrinih i drugih bolesti novorođenčadi u okviru Kliničkog centra Srbije. Otvaranju je prisustvovao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je to označio kao veliki dan za srpsko zdravstvo.

„Ovo će sve biti besplatno za korisnike našeg osiguranja. Plaćaće samo oni koji dolaze iz inostranstva, koji žele da se ovde uradi analiza“, rekao je Lončar i istakao da je to „najjsavremenija laboratorija u okruženju, među prvih deset u Evropi“.
*
Vrata laboratorije koja ne radi / Slikano u aprilu 2017, fotografiju Istinomeru dostavio čitalac 

Međutim, ta najsavremenija laboratorija ni danas ne radi. Na petom spratu Ginekološko-akušerske klinike, umesto laboratorije nalaze se zatvorena vrata, a na njima obaveštenje da su u toku radovi na drugoj fazi. O tome svedoče fotografije koje su Istinomeru u nekoliko navrata dostavljali čitaoci – prvo u aprilu 2017, zatim u novembru iste godine i poslednji put, u februaru 2018. godine. (videti u galeriji ispod). Prema informacijama Istinomera, ista situacija je i danas, ravno dve godine od otvaranja. 
Da Nacionalna laboratorija zaista nikada nije ni proradila potvrdili su i iz Kliničkog centra Srbije. Istinomer je ovoj instituciji poslao zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u aprilu 2017. godine, ali nakon što odgovor nije stigao ni posle više od dva meseca, podneli smo žalbu Povereniku, koji je 14. marta 2018. naložio KCS da nam dostavi tražene informacije.
Tako je Klinički centar, nakon skoro godinu dana, 28. marta, u pismenom odgovoru potvrdio da Nacionalna laboratorija nije počela sa radom i da nisu rađene analize, jer nisu ni pribavljene sve potrebne saglasnosti nadležnih ograna. 
Kako dodaju, donirana oprema i dalje se nalazi u prostorijama laboratorije, a u periodu od  21. aprila 2016. do 27. aprila 2017. (datum kada je Istinomer poslao pitanja) nije bilo drugih donacija niti izdvajanja iz javne kase.
*
Poster ispred laboratorije / Slikano u aprilu 2017, fotografiju Istinomeru dostavio čitalac

Kako se navodi na sajtu Kliničkog centra Srbije, opremu je u potpunosti donirala firma Superlab, a nakon završetka druge faze, vrednost donacije trebalo bi da dostigne 2.000.000 evra. 

Iako laboratorija nije stekla uslove za početak rada, to očigledno nije predstavljalo prepreku da u predizbornoj kampanji ona, ipak, bude otvorena i to pred kamerama i uz prisustvo ministra Lončara, člana vladajuće Srpske napredne stranke. Načelnica „novootvorene“ laboratorije i Centra za medicinsku biohemiju KCS, prim. dr Sanja Stanković, takođe je bliska vlastima – našla se na spiskovima podrške SNS-u i Aleksandru Vučiću pred predsedničke i beogradske izbore, 2017, odnosno 2018. godine. 
Istinomer je pitao i ministra Lončara i načelnicu Stanković zbog čega je laboratorija otvorena iako nije dobila sve potrebne saglasnosti, kao i kada će početi sa radom, ali odgovore nismo dobili.
Inače, u ovoj laboratoriji trebalo bi da se ispituju uzorci krvi beba nakon rođenja i testiraju na endokrinološke bolesti, urođene metaboličke bolesti, a kasnije, nakon druge faze, kako je prilikom predizbornog otvaranja objasnila načelnica laboratorije, tu bi trebalo da se rade i genetske analize.
Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović