Početna Članci Amnezija Timeline Modernizacija pruge Beograd-Budimpešta

Modernizacija pruge Beograd-Budimpešta

Ako je suditi po nekim obećanjima, nova, modernizovana pruga Beograd-Budimpešta kroz Srbiju trebalo je da bude gotova još 2013. godine. Očigledno je da će i najava premijera Vučića o završetku radova 2018. biti još jedno neispunjeno obećanje, budući da radovi još nisu ni počeli i da nema ugovora za sve deonice. 

Podsećamo vas ko je sve obećavao početak radova, ko je tvrdio da su radovi počeli i koji su rokovi za završetak rekonstrukcije pruge kojom bi, prema najavama, trebalo da se putuje i do 200 kilometara na čas.

Inače, pruga kroz Srbiju sastoji se iz tri deonice: Beograd-Stara Pazova, Stara Pazova-Novi Sad i Novi Sad-granica sa Mađarskom. Jedino su za središnju deonicu obezbeđena sredstva iz takozvanog ruskog kredita za železnice i radovi na ovom delu trebalo bi da počnu ove godine. Premijer Aleksandar Vučić je u aprilu 2016, u vreme predizborne kampanje, tvrdio da su radovi već počeli, što se ispostavilo kao netačno. Rekao je čak da nama dobro ide, a da “Mađari moraju da se ubrzaju”.

Više puta je najavljivano da će druge dve deonice graditi Kinezi. Međutim, za sada je potpisan samo komercijalni ugovor za deonicu Beograd-Stara Pazova, ali tek treba obezbediti sredstva, odnosno dogovoriti kredit. Prema ugovoru, radovi na ovoj deonici trajaće najmanje tri godine, što znači da će u najboljem slučaju biti završeni 2020. Za poslednju, ujedno i najdužu deonicu (duža nego druge dve zajedno) još nije potpisan ugovor. 

Više o projektu Istinomer amnezije možete pročitati OVDE.


Povezani članci