Ministarstvo: Ugovor sa nemačkim Tenisom uskoro, lokacija za farmu tajna

Deset meseci nakon što je premijer Vučić obećao potpisivanje ugovora sa nemačkom mesnom industrijom Tenis, nije se ništa dogodilo. Zna se da će prve farme biti u Vojvodini, ali ne i tačno gde.

Nema zastoja u pripremi ugovora sa nemačkim proizvođačem mesa Tenisom, a prve farme svinja u Srbiji biće izgrađene na prostoru Banata, rekao je za Istinomer ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je precizirao da je sa Tenisom dogovoreno da se ne odaju lokacije za prve dve farme, ali da će vrlo brzo izaći u javnost sa detaljima. 

Iako javnost do danas nije informisana o tačnim lokacijama, čini se da, osim ministra, ima ljudi koji naslućuju gde će nemačka kompanija baciti sidro. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić nedavno je ocenio da je dolazak Tenisa gotovo završena stvar i da očekuje da će prva farma biti na teritoriji Zrenjanina.

Ilovezrenjanin.com 4.11. 2016. godine
“Što se tiče „Tenisa“, mislim da je to skoro završen posao i da će prva njihova farma biti baš u Zrenjaninu, i to vrlo brzo. Očekujemo investiciju preko 22 miliona evra i oni planiraju da angažuju i kooperante, što je dobra stvar za naše proizvođače koji mogu da pronađu svoj interes, rekao je Janjić.

Istinomer je više detalja o ulaganjima nemačke kompanije u Srbiji pokušao da dobije od centrale Tenisa, ali bez mnogo uspeha. Kad je reč o Tenisovoj kancelariji u Srbiji, ona je, prema podacima Agencije za privredne registre (APR), otvorena u januaru 2015. pod nazivom Toennies Invest, a direktorka je izvesna Emilija Stefanović. Međutim, na telefon firme koji je naveden u podacima APR-a javio se zaposleni u advokatskoj kancelariji CMS koji je objasnio da srpska ispostava nemačke firme nije na toj adresi, i da je CMS samo registrovao kancelariju nemačkog proizvođača u Beogradu.

Podsećamo da je premijer Vučić tokom kampanje za vanredne parlamentarne izbore, na zajedničkoj konferenciji sa vlasnikom nemačke mesne industrije Klemensom Tenisom 23. februara 2016.godine, najavio da će ugovor o poslovanju nemačke kompanije Tenis u Srbiji biti potpisan u junu, što se nije dogodilo. Zatim je početkom septembra predsednik Vlade Srbije boravio u jednodnevnoj poseti Nemačkoj gde se sastao sa Klemensom Tenisom, ali više detalja nije otkriveno. Nakon toga je ministar Nedimović 21. septembra rekao da se “razgovori intenzivno vode i da će se rezultati brzo videti”.

RTS, 21.9. 2016. godine
“Razgovaramo sa predstavnicima i konkretne stvari ćemo moći da saopštimo u narednim nedeljama. Prostor se planira u Banatu, i to je korektno od nemačke kompanije jer još traju pregovori. Suština je izgradnja farme koja bi trebalo da se gradi u 2017. i 2018. godini i tu bismo imali farme sa tri do četiri hiljade krmača“, istakao je Nedimović.

Na pitanje Istinomera gde je “zapelo” u realizaciji ovog ugovora, Nedimović je na proslavi povodom 100 dana vlade rekao za Istinomer “da nije nigde zapelo, da ministarstvo ne želi ništa da prepusti slučaju, i da se svaki detalj ispituje”.


Tenis je najveći nemački proizvođač mesa, i jedan od najvećih proizvođača u Evropi, povodom čega je Istinomer ranije ocenjivao premijera Vučića. 

Kako je premijer rekao u februaru, Tenis bi u početku u Srbiji proizvodio 700.000 do 800.000 svinja, a za narednih godina došli bi do cifre od četiri miliona svinja. U prvih godinu i po Tenis neće moći sam da proizvede svinje za preradu, tako da će ih otkupljivati od srpskih seljaka, sa kojima će sklapati ugovore, kazao je Vučić. Međutim, ukazujemo da je ovo suština odijuma prema nemačkoj kompaniji jer jedan deo stručne javnosti veruje da će Tenis uništiti domaće svinjogojstvo

Klemens Tenis je u februaru u Beogradu rekao da se radi na projektu 10 farmi koje će biti model za srpsku poljoprivredu, kao i da ne želi da „istisne“ nikog ko već posluje na srpskom tržištu, već da će ih sve uključiti u izvoz mesa.

U aprilu 2015. godine potpisan je memorandum o razumevanju između kompanije Tenis i Republike Srbije, u kojem se navodi da je nemačka kompanija zainteresovana za izgradnju do 20 tehnološki najsavremenijih farmi svinja u Srbiji.


Kako su preneli domaći mediji, u dokumentu je navedeno da će svaka od farmi imati kapacitet 2. 500 krmača i isporučivaće 65.000 tovljenika godišnje, a investicija po svakoj farmi iznosiće oko 21 milion evra.

Za izgradnju svake farme potrebno je obezbediti oko 15 hektara građevinskog zemljišta i oko 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta za dugoročan zakup.