Događaji koji su obeležili dve godine rada Vlade Aleksandra Vučića

Vlada Srbije na čijem čelu je Aleksandar Vučić formirana je 27. aprila 2014. Ovo su neki od najvažnjih događaja u proteklom periodu.
Sporazum sa MMF-om i smanjenje plata i penzija, otvaranje pregovaračkih poglavlja u pregovorima sa EU, poplave, afera „doktorati“, pad helikoptera, smena ministra odbrane Bratislava Gašića, neki su od najvažnjih događaja koji su obeležili prethodne dve godine rada (još aktuelne) Vlade Srbije. 

*
Naslovne strane dnevnih novina u Srbiji, 28. 4. 2014. godine

Poplave 2014. i 2016. godine 

Početak i kraj mandata ove vlade obeležile su poplave. U 2016. godini poplave su bile manjeg obima, nego pre dve godine i bez žrtava, ali i dalje sa velikom materijalnom štetom. Ukupna šteta od poplava 2014. procenjena je na 1,7 milijardi evra, od čega se najveći deo odnosi na energetski sektor, čak 800 miliona evra. O pokretanju pitanja odgovornosti za poplave nije bilo reči, a ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić izjavio je ove godine: 
„Ne mogu da vam objasnim ko je odgovoran za poplave. Odgovoran je Bog. Voda (vodostaj) ne pada.“ (Blic, 8. 3. 2016.godine)

*
Formiranje Vlade Srbije u aprilu 2014 / Foto: Fonet
Dva ministra otišla pre kraja mandata  
Ministra odbrane Bratislava Gašića neukusan komentar upućen novinarki B92 koštao je ministarske fotelje. Iako je odmah nakon incidenta koji se desio početkom decembra premijer Vučić kazao da Gašić neće moći da ostane ministar, on je smenjen tek početkom februara, a u međuvremenu su novinari organizovali nekoliko protesta zahtevajući smenu. Na njegovo mesto došao je dotadašnji državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević. Lazar Krstić, bivši ministar finansija, podneo je ostavku na tu funkciju u julu 2014, a razlog za to zvanično bilo je neslaganje sa premijerom Vučićem po pitanju visine smanjenja plata i penzija. Krstić je tada rekao da „premijer ima meko srce, zato ima toliku podršku naroda“. Na njegovo mesto došao je Dušan Vujović. 
Pad helikoptera Vojske Srbije
Helikopter Vojske Srbije, koji je prevozio bebu iz Raške u Beograd, srušio se 13. marta 2015. u širem rejonu aerodroma u Surčinu i tom prilikom stradala je beba stara pet dana, četiri člana posade i dva zdravstvena radnika iz Novog Pazara. Nakon pada helikoptera u javnosti se pojavilo niz nedoumica – od toga zašto je Aerodrom “Nikola Tesla” bio krajnja destinacija za posadu, zatim kako je do nesreće došlo, do toga da li su ministri odbrane i zdravlja Bratislav Gašić i Zlatibor Lončar bili na aerodromu sa televizijskim ekipama u vreme pada helikoptera. Nekoliko medija te večeri izvestilo je da je helikopter sleteo i da je ministar Lončar lično dočekao novorođenče iz Novog Pazara. Sedam meseci posle tragedije, 16. oktobra, Vojni disciplinski sud u Beogradu doneo je presudu:  general-majoru Ranku Živaku zabranjeno je unapređenje u viši čin ili napredovanje na viši položaj u trajanju od jedne godine, a brigadnom generalu Predragu Bandiću u trajanju od dve godine.  
*
Potpisivanje ugovora o prodaji Železare / Foto: Fonet

Prodaja „Železare Smederevo“
U decembru 2014. godine raspisan je drugi tender za prodaju Železare, ali Vlada Srbije nije uspela da postigne dogovor sa američkom kompanijom “Esmark”. Nakon toga, Vlada odlučuje da angažuje profesionalni menadžment i u maju 2015. potpisuje ugovor sa holandskom kompanijom “HPK inženjering” o upravljanju smederevskom Železarom, ali taj ugovor javnost nije imala priliku da vidi. U novembru 2015. u Pekingu Vlada Srbije potpisuje Memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom HBIS, koja je zainteresovana za kupovinu Železare. Nekoliko dana pre izbora, u aprilu ove godine, Železara je prodata kineskoj kompanji „Hestil“ za 46 miliona evra, a ugovor o kupoprodaji imovine objavljen je na sajtu Ministarstva privrede. 
Doktorat ministra Stefanovića 
Jun i jul 2014. godine obeležila je afera o doktoratima javnih funkcionera (ministra policije Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Beograda Siniše Malog, predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića). Najpre su tri naučnika iz Srbije, koji žive i rade u Velikoj Britaniji, objavila analizu doktorskog rada Nebojše Stefanovića i iznela tvrdnje da je reč o plagijatu. U polemiku su se sa različitim stavovima uključili mnogi, pa i premijer, koji je izjavio da “gluplje obrazloženje” da je nešto plagijat nikada nije čuo. Ministar Stefanović je negirao da je njegov doktorski rad plagijat, a to je potvrdila i nezavisna komisija Univerziteta Megatrend. 

*
Zaštitnik građana Saša Janković / Foto: Fonet
Pritisak na zaštitnika građana
Nakon incidenta tokom Parade ponosa u septembru 2014, zaštitnik građana Saša Janković tražio je uvid u dokumentaciju Vojnobezbednosne agencije i zahtevao kontrolu službi bezbednosti. Zaštinik je podneo u preporuke nadležnim organima za razrešenje ministra odbrane Bratislava Gašića kao i direktora VBA Petra Cvetkovića zbog nepravilnog rada i zbog nesaradnje, međutim predsednik Tomislav Nikolić je to odbio da uradi. Pojedini mediji i javni funkcioneri pokušali su da izvrše pritisak na ombudsmana, diskreditujući ga podsećanjima na slučaj od pre 22 godine, kada je Jankovićev prijatelj izvršio samoubistvo u njegovom stanu. 
Smanjenje plata i penzija i njihovo delimično povećanje 
 
Plate i penzije u javnom sektoru smanjene su u novembru 2014. godine, a ministar finansija Dušan Vujović rekao je da ovo smanjenje neće pogoditi većinu penzionera i da će trajati dok se ne obezbedi stabilan privredni rast. Nakon nešto više od godinu dana, plate i penzije su povećane, ali za manji procenat.

„Mislim da je to značajno i ja čestitam učiteljima i nastavnicima, a mi smo se potrudili da to bude najveće povećanje“, rekao je premijer Vučić.

 

Otvaranje EU poglavlja 
  
Srbija je u toku mandata ove Vlade Srbije otvorila prva dva poglavlja u pregovorima o pridruživanju EU. Poglavlje 32 posvećeno je finansijskoj kontroli, dok se poglavlje 35 odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom. 

*
Kamen temeljac za hotel „Hilton“ / Foto: Fonet

Kamenovi temeljci 
U septembru 2015, postavljen je kamen temeljac za projekat „Beograd na vodi“, a u aprilu za kulu u tom delu Beograda. Inače, projekat „Beograd na vodi“ prate brojna pitanja javnosti i stručnjaka, od toga zašto ugovor nije odmah objavljen, zašto je donet leks specijalis za taj projekat, kao i zašto je urađena njegova revizija. Poslednjih mesec dana obeležilo je i postavljanje kamena temeljaca za dugo očekivanu Ikeu, kao i hotel „Hilton“ u Beogradu i fabriku „Meita“ u Obrenovcu, što je takođe pratilo niz nejasnoća