Boljevac: Šta to behu politička uverenja?

“Preletanje” je postalo gotovo svakodnevica brojnih opština u Srbiji, pa je potpuno prirodno pitanje koje se nameće da li se vlasti na lokalu jedino bave ostankom na tim pozicijama?

Kada bi neko građane Boljevca pitao u kojoj je stranci njihov predsednik opštine bio kada su prvi put glasali za njega, verovatno bi mali broj njih znao tu informaciju. A i kako bi, kada je u prethodna tri mandata Nebojša Marjanović, prvi čovek Boljevca, promenio čak četiri stranke. Kaže, sve u interesu građana. Marjanovićev put vodio je iz DSS-a u URS, pa do Tadićevog NDS, a samo nekoliko dana pošto su održani izbori 2014. i nakon deset godina na čelu opštine, Marjanović sa njegovom odborničkom grupom stao je uz SNS.

Osim predsednika opštine, promeni ideoloških stavova skloni su i boljevački odbornici koji su uglavnom pratili Marjanovićevu putanju.
Tako su u februaru 2014, prema pisanjima medija, nosioci lokalne vlasti u Boljevcu, na čelu sa predsednikom opštine Nebojšom Marjanovićem kolektivno pristupili NDS Borisa Tadića.
Tada je i cela odbornička grupa Demokratske stranke takođe pristupila NDS-u.
*

U tekstu objavljenom u nedeljniku NIN, na pitanja o preletanjima, Marjanović je kazao da nije istina da je na lokalne izbore izlazio kao nosilac lista vladajućih stranaka, već u koalicijima sa njima, pod svojim imenom I prezimenom, ispred stranke “Srbija na istoku”. 

„U malim sredinama, glasačko telo glasa za ljude koje zna, a ne za stranke, a ja sam uvek osvajao oko 36-37 odsto glasova. Do 2008. Sam bio sa DSS-om, a kada smo s jačanjem DS-a nailazili na barijere pri ostvarivanju projekata, lako sam se dogovorio sa URS-om, čiji sam bio član predsedništva”, rekao je Marjanović NIN-u.

Marjanović dalje navodi da je saradnja s URS-om bila korektna, ali da ih nisu u više navrata “ispoštovali”. 

“Zaslužili smo bolji tretman, ali nismo bili spremni na compromise. U međuvremenu sam dogovorio saradnju sa Radomirom Nikolićem iz SNS-a, jer je bilo jasno da će osvojiti većnu. Oni nemaju regionalne lidere, a mi bez podrške central kao da ne postojimo.”

 
Novinar: Preskočili ste NDS?

Nakon dogovora sa SNS-om, moj zamenik, poslanik NDS-a Boljevcu Slađan Bogdanović, Tadićev prijatelj iz vojske, rekao je da će Tadić nekome u Boljevcu dati mesto na poslaničkoj listi. Dogovrili smo se da bude oko 30 meseta. Tadić mi je čak I ruku pružio. Na kraju smo dobili 59. Tada sam se vratio saradnji sa SNS-om“.

 Ranija preletanja

Jedno od najvećih “preletanja” u Boljevcu dogodilo se u decembru 2010. Tada je ceo boljevački odbor DSS doneo odluku da napusti tu partiju i formira novu političku organizaciju Grupa građana “Istočna Srbija”.
Građani Boljevca ne bi znali ni koje je političke i ideološke stavove zastupao Marjanović pre više od deset godina kada se borio za njihov glas. To izgleda da više nije ni važno, jer Marjanovićev primer nije usamljen. “Preletanje” je postalo gotovo svakodnevica brojnih opština u Srbiji, pa je potpuno prirodno pitanje koje se nameće da li se vlasti na lokalu jedino bave ostankom na tim pozicijama?
Biografija predsednika optštine
Dr Nebojša Marjanović, specijalista urgentne medicine, rođen je u Pirotu, 1959. godine. Nakon specijalističkih studija, radio je u Domu zdravlja „Boljevac“. Prvi put izabran za predsednika opštine 2004. godine.
Krajem 2014, prema pisanjima medija, podneta je krivična prijava protiv Nebojše Marjanovića, zbog sumnje da je oštetio budžet opštine za 5,6 miliona dinara. Sumnja se da je on u periodu od 2008. do 2012. godine, usled nesavesnog rada, propustio da obustavi izvršenje radova, na uređenju Bogovinske pećine, koji nisu bili predviđeni budžetom. Pored toga, on se tereti da je propustio da pokrene novu javnu nabavku, zbog čega je izvođač radova tužio opštinu Boljevac, a ona morala da plati neugovorene, a izvedene radove od 4.000.000 dinara, kao i kamatu i parnične troškove u iznosu od 1,6 miliona dinara.