BIG DEAL: Primena sporazuma između Srbije i Kosova u zastoju

Samo četiri od 16 sporazuma postignutih u Briselu od 2011. godine između Beograda i Prištine su u potpunosti primenjeni, ukazuje izveštaj BigDeal-a, građanske inicijative za nadzor pregovora između Srbije i Kosova.

Izveštaj naslovljen “Izgubljeni u stagnaciji” je rezultat zajedničkih napora Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, BIRN Kosovo i Internews Kosovo. Izveštaj poziva obe strane, uključujući i Evropsku uniju da daju veći prioritet procesu primene sporazuma, imajući u vidu da je u prethodnom periodu jako mali broj postignutih sporazuma sproveden u delo.

Situacija je slična kao kada je u novembru 2014. predstavljen prvi izveštaj Big deal kada su svega četiri od 16 sporazuma primenjeni u potpunosti. Četiri godine nakon što je dijalog između Srbije i Kosova započet ne postoji sloboda kretanja, barikade na Severu Kosova i dalje postoje, i Kosovo nije priznalo nijednu srpsku univerzitetsku diplomu. Dve godine nakon pompeznog potpisivanja sporazuma 19. aprila nema predstavnika Srba u kosovskoj vladi i jedinice Civilne zaštite nisu rasformirane.

Hopkins, Nedeljkov, Ispahiu

Izveštaj je rezultat više od 100 intervjua sa pregovaračima, političarima, novinarima i građanima u okviru intenzivnog istraživanja sprovedenog na Kosovu i u Srbiji u proteklih šest meseci. Namera Big Deal-a je da proces normalizacije odnosa dve strane učini transparentnijim, kroz analizu rezultata sprovođenja sporazuma.

“Građanska kontrola je jedna od ključnih vrednosti demokratije. S obzirom da težimo uspostavljanju demokratskih principa na ovim prostorima, uspeh primene sporazuma uslovljen je i aktivnom kontrolom i učešćem građana u tom procesu”, rekao je Raša Nedeljkov, programski menadžer CRTA-e.

“Nedostatak političke odgovornosti u ovom procesu gde političari koriste i najmanju priliku da optuže drugu stranu za nesprovođenje dogovorenog, donosi trivijalne političke poene ali, na kraju dana, imamo ugrožen proces normalizacije i izneverena očekivanja građana.”

Drugi izveštaj Big Deal-a izučava dinamiku implementacije, koja je ozbiljno usporena političkim zastojem na Kosovu, odlukama Ustavnog suda Srbije i usmeravanjem pažnje Evropske unije na nova krizna područja.

Nakon dve godine od potpisivanja sporazuma 19. aprila 2013. godine, koji se primarno bavi pitanjem integracije četiri severne opštine u kosovski sistem, to i dalje nije sprovedeno. Preciznije, nema nacrta statuta zajednice srpskih opština.

“Glavni napredak je u postizanju sporazuma u februaru u vezi sa integrisanjem sudstva na severu Kosova što je i bilo predviđeo sporazumom postignutim 19. aprila 2013. kao i integrisanju članova Civilne zaštite što je takođe predviđeno sporazumom” rekao je Faik Spahiu, izvršni direktor Intenews Kosova. “Ovo predstavlja progres ali se i dalje ne može smatrati završenim procesom jer još mnoge prepreke mogu da se pojave.”

Big Deal je podržan od strane Britanskih ambasada u Beogradu i Prištini i Fondacije braće Rokfeler. Ovo je drugi izveštaj u nizu. Big Deal će objavljivati izveštaje na svakih šest meseci.

Preuzmite dokument