Izbacili su me sa skupštinskog odbora kada sam govorio o nepravilnostima na Prokopu

Kada je na današnjoj sednici Odbora za finansije kao građanski nadzornik obrazlagao izveštaj o javnoj nabavci “Železnica Srbije” za izgradnju železničke stanice „Prokop“, Dragana Dobrašinovića iz Topličkog centra za ljudska prava i demokratiju skupštinsko obezbeđenje udaljilo je iz sale! Naime, Dobrašinović je govoreći o toj javnoj nabavci, pozivajući se na izjave članova Komisije za javne nabavke, rekao da je u postupku bilo političkih pritisaka nakon čega mu je predsednik Odbora Veroljub Arsić oduzeo reč, a potom pozvao obezbeđenje da ga udalje sa sednice. Arsić je kazao da to čini jer Dobrašinović “podnosi politički, a ne stručni izveštaj“. Inače, Dobrašinović kao dokaz da je u ovoj javnoj nabavci dolazilo do političkih pritisaka navodi činjenicu da bez izgradnje „Prokopa“ ne bi moglo biti ni „Beograda na vodi“, jer izmeštanje Železničke i Autobuske stranice iz centra grada predstavlja prvu fazu ovog projekta, vrednog tri milijarde evra.

https:11//www.youtube.com/embed/07Y4Lcbh5EA   

Nadzirući proces javne nabavke Toplički centar za ljudska prava i demokratiju uočio je, kako tvrdi Dobrašinović, nekoliko neregularnosti. Promenjena je vrednosti javne nabavke, koja je u odnosu na početnu procenjenu vrednost od oko 20 miliona evra porasla za šest miliona evra. Takođe, kako ističe Dobrašinović, menjana je i odluka da se javna nabavka sprovede kao jedinstvena, a ne kao nabavka oblikovana po partijama, što znatne umanjuje konkurentnost. Dobrašinović ističe da je za promenu procenjene vrednosti javne nabavke potrebna izmena finansijskog plana, ali i plana javnih nabavki u “Železnicama Srbije”, što se u ovom slučaju nije dogodilo.

https:11//www.youtube.com/embed/ZC-5caYPas4

Zahtev za zaštitu prava Toplički centar podnosi Republičkoj komisiji zbog saznanja da je službenik „Železnica“ istovremeno bio na otvaranju ponuda kao predstavnik jednog od ponuđača.

https:11//www.youtube.com/embed/Tu-8fv7-tM8

Ipak, Republička komisija odbija Zahtev za zaštitu prava, obrazlažući da se tako ne narušava integritet postupka.

https:11//www.youtube.com/embed/vy0-u9sdVuI

Nakon odluke Republičke komisije za zaštitu prava, Toplički centar je podneo tužbu Upravnom sudu, čija odluka se, dodaje Dobrašinović, ne očekuje do kraja ove godine.

Arsić: Dobrašinović udaljen zbog političkih stavova
Predsednik Odbora za finansije Veroljub Arsić je na pitanje zašto je Dobrašinović udaljen sa sednice kazao da je tako odlučio jer građanski nadzornik iznosio političke stavove. – Ja apsolutno nemam ništa protiv njegovih političkih stavova, ali smatram da sednica Odbora za finansije nije mesto gde mogu da se iznose politički stavovi. Meni je jako žao zbog toga, jer je on dao jedan jako iscrpan izveštaj, i, da nije izašao iz teme dnevnog reda sednice, svakako da bi članovi Odbora mnogo više podataka imali da je on ostao – rekao je Arsić. On je dodao Dobrašinović o eventualnim nepravilnostima postupka javne nabavke za izgradnju stanice „Prokop“ trebalo “prvenstveno da obavesti nadležno tužilaštvo i policiju”. – O samom postupku on Odbor za finansije nije obaveštavao do završetka samog postupka, što je takođe pogrešno – rekao je Arsić i istakao da će Odbor za finansije od Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki zatražiti dokumentaciju o tom predmetu, kako bi se utrdilo da li je poštovana zakonska procedura.
Beta, 9. 2. 2015. godine

 
Prokop kao „Skadar na Bojani“

Gradnja „Prokopa“ počela je 1977, prema projektu instituta CIP. Prema prvonagrađenom projektu profesora Mihaila Maletina iz 1974. godine, ova stanica je trebalo da ima deset koloseka, šest perona i nekoliko desetina hiljada kvadrata nadzemnog i podzemnog poslovnog prostora. Izgradnja „Prokopa“ neretko je u medijima nazivana gradnjom „Skadra na Bojani“, zbog često najavljivanih, a zatim otkazivanih radova. U gotovo svim predizbornim kampanjama ovaj projekat je korišćen kao primer nesposobnosti vlasti da završi započeto ili je, pak, najava nastavka radova na stanici služila u svrhu predizbornih obećanja.