Inđija: U SNS „preletelo“ šestoro, DS ipak sačuvala vlast

U jednom od glavnih uporišta demokrata, kako mnogi nazivaju opštinu Inđija naprednjaci su prošle godine pokušali da preuzmu vlast. Demokrate tvrde – ucenama i pretnjama, naprednjaci kažu – to su samo priviđanja.
Nakon pokušaja da prekomponuju vlast u Inđiji prošle godine, odbornici Srpske napredne stranke su se povukli. I to bukvalno. Od 15. aprila 2015. godine oni ne prisustvuju zasedanjima skupštine opštine Inđija, ne učestvuju  u radu skupštine, iako za to primaju naknadu od 15.000 dinara, potvrdili su za Istinomer iz opštine Inđija.  
*

Situacija u ovoj opštini počela je da se komplikuje u aprilu prošle godine kada su odbornici SNS-a, SRS-a, LSV-a, ali i odbornici dve stranke koje se u tom trenutku na vlasti: pet odbornika DS-a i jedan odbornik SPS-a, potpisali inicijativu za smenu vlasti. Predsednik opštine Inđija, Petar Filipović, tada tvrdi da je bilo pritisaka na odbornike DS-a i SPS-a. 
  
Sa druge strane, Aleksandar Martinović, koji je inače na izborima 2012. bio nosilac liste Srpske radikalne stranke, sada iz ugla funkcionera Srpske napredne stranke kaže da se demokratama „svašta priviđa“ i da se radi o tome da niko u Inđiji više ne želi da trpi „kriminalnu vlast“. 
Na sednici Skupštine opštine na kojoj je trebalo da se odluči o inicijativi opozicije za smenu opštinskog rukovodstva, nije bilo odborničke većine, pa je sednica otkazana, a Vladimir Gak, kandidat za predsednika opštine na listi SNS povlači inicijativu za smenu. Inače, Gak je u skupštinu opštine Inđija ušao kao odbornik Srpske radikalne stranke, ali je početkom 2015. godine promenio svoja politička uverenja.  
Razlog zašto se 13 demokrata tog dana nije pojavilo na sednici je to što ih je, prema pisanju Blica, Demokratska stranka smestila u karantin na Fruškoj gori, kako ne bi došlo promene vlasti. Međutim, demokrate tvrde da su samoinicijativno otišli u hotel, kako bi se zaštitili od naprednjaka.

(Blic, 16. 4. 2015. godine)
„Jedan broj naših odbornika se dobrovoljno sklonio da ne bi bili predmet maltretiranja od strane nabildovanih kriminalaca koje SNS angažuje pred svake lokalne izbore ili kad se na silu ruši demokratski izabrana većina“, rekao je tada Bojan Pajtić.

Iako u karantinu, DS nije uspeo da spreči da jedan broj njenih odbornika pređe u Srpsku naprednu stranku. Tako, Demokratska stranka u tom periodu gubi troje svojih odbornika i dobija jednog „preletača“ iz Demokratske stranke Srbije.  

Inače, samo dan pre nego što je trebalo da se održi vanredna sednica Skupštine opštine, na kojoj je trebalo da se raspravlja o inicijativi SNS-a za smenu vlasti, fizički je napadnut je novinar Vladimir Ješić, brat bivšeg predsednika opštine Inđija Gorana Ješića. Vladimir Ješić je rekao da iza napada stoji Vladimir Gak, koji je kasnije i bio na poligrafskom ispitivanju. Gak je „prošao“ poligraf, a Ješić odbio testiranje. Zvaničnog saopštenja policije nakon ovog incidenta nije bilo.  
Srpska napredna stranka u periodu od 2012. godine do danas dobila je još 6 odbornika. Pored odbornika iz DS-a,  ovoj stranci pridružili su se i po jedan odbornik iz SPS-a, DSS-a (Milica Petrović) i SRS-a (Vladimir Gak). 
Najnoviji incident prilikom predavanja izborne liste za predstojeće lokalne izbore najbolje pokazuje da se političke strasti nisu smirile i da Inđija u narednih mesec dana kampanje, zaslužuje povećanju budnost nadležnih organa.